Politika 13.10.2021.

BORENOVIĆ: Ne treba nam Inckova nametnuta odluka, svi u BiH siti tenzija, neophodna stabilnost

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović razgovarao je danas sa šefom Regionalne kancelarije Delegacije EU u Banjoj Luci Stefanom Donatijem.

Borenović se tokom razgovora osvrnuo na aktuelne političke teme, istaknuvši da isključivo vlast, ali i dio međunarodne zajednice snose odgovornost za krize u BiH, prenosi Klix.

“Nama ne trebaju nametnuti zakoni, poput tzv. Inzkovog zakona, koji je stvorio jednu od najvećih političkih kriza u BiH. Trebaju nam zakoni koji su rezultat unutrašnjeg dogovora, jer svako nametnuto rješenje je neuspjeh i slabost. Zato je likovanje političkog Sarajeva kontraproduktivno, ne trebaju pobjednici ili poraženi, nego kompromisi”, rekao je Borenović.

On je rekao da osovina SDA-SNSD-HDZ više od pola mandata provodi u blokadama, samo smišljajući kako će stvoriti nove krize.

“To je način njihovog funkcionisanja, jer se ta koalicija najbolje snalazi u haosu. Međutim, svi su već siti apelacija i sudovanja jednih, frustriranosti drugih, stalnih najava nekih referenduma i blefiranja trećih. Svima u Republici Srpskoj i BiH je potrebna stabilnost i dobar život, što uz političku volju i ozbiljan rad može biti biti postignuto”, istakao je Borenović.

Borenović je naglasio potrebu i težnje za reformama, posebno u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije, fer i poštenih izbora, nezavisnosti pravosuđa i slobode medija, za šta se PDP zalaže.

(SB)