Politika 10.01.2022.

Borenović: Nevjerovatno kako Džaferović bez imalo srama iznosi užasne kvalifikacije o Srbima

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je nevjerovatno kako bez imalo srama član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović iznosi užasne kvalifikacije o Srbima i proslavi Dana Republike Srpske.

– Džaferović se usuđuje da govori Srbima i nacizmu? Narodu koji je od te grozomorne ideologije ponajviše stradao u svijetu i to na najbrutalnije načine. Srbi su svojim glavama platili borbu protiv tog zla, a svi mi, potomci onih koji su preživjeli, znamo da su se naši preci borili na svijetloj strani istorije i da smo odgajani na antinacističkim i antifašističkim vrijednostima, što se za neke pripadnike rukovodstva njegove stranke ne bi moglo reći, izričit je Borenović, reagujući na izjavu Džaferovića u kojoj proslavu Dana Republike poredi sa maršem nacističkog odreda smrti.

Borenović je podsjetio na činjenicu da o nekim drugim ideologijama čiji su pripadnici vršili brutalan teror nad Srbima tokom prethodnog rata i koje to čine i dan danas širom svijeta, Džaferović i rukovodstvo njegove stranke direktno i mnogo znaju:

– Izgleda da zaboravlja da je to sve dokumentovano i da će ipak jednog dana bar istorija svakome suditi o njihovim djelima i nedjelima, kaže Borenović.

Borenović je podsjetio da se do prije nekoliko godina Dan Republike Srpske obilježavao skromno i neprimjetno:

– A onda je Bakir Izetbegović podnio apelaciju Ustavnom sudu, pokušavajući da nam ospori i onu istorijsku činjenicu da je Republika Srpska nastala u miru, 9. januara 1992. godine i da ospori pravo da se taj dan obilježava. Ako je neko „krivac“ što se Banjalukom i drugim gradovima Republike Srpske 9. januara ore patriotske pjesme, to su Izetbegović, Džaferović i njima slični, koji u svojim nečasnim namjerama pokušavaju da ukinu sve simbole Republike Srpske. Svakom dobronamjerom, cilj bi trebao biti da se poštujemo, ne osporavamo jedni drugima prava, da postižemo dogovore, nađemo polazne tačke oko kojih se slažemo i da od njih krenemo da rješavamo probleme i radimo na napretku svih naroda u BiH. Džaferović očigledno nema taj cilj, ali ne obazirući se na njega, njegove sramne namjere i izjave, mi ćemo uvijek reći: neka nam je ponosna i vječna, živjela Republika Srpska, kaže Borenović.

(E.M)