Politika 26.09.2021.

BORENOVIĆ O AFERI “KISEONIK”: Dodiku se izjava vratila kao bumerang

ČITANJE: 2 minute

Izjava predsjednika SNSD, kojom je pokušao vrijeđati PDP i tako, u svom maniru, skrenuti pažnju sa stvarnih problema u vezi sa aferom „Kiseonik“, vratila mu se kao bumerang, saopštio je predsjednik PDP, Branislav Borenović.

Borenović tvrdi da je Dodik „lično priznao da zna da firma njegovog prijatelja i funkcionera SNSD nema dozvolu za unutrašnji promet lijekovima“. Borenović je prokomentarisao Dodikove optužbe da „pametnjakovići iz PDP uvode novi pravilnik u Agenciji za lijekove“.

– Moram razočarati gospodina Dodika činjenicom da je Pravilnik o uslovima za obavljanje prometa na veliko još 2014. godine donio kadar SNSD, tadašnji ministar Sredoje Nović, a verifikovan kroz sve važeće akte i glasom člana Stručnog savjeta Agencije za lijekove iz Republike Srpske, opet kadra SNSD, Lazara Prodanovića. Tako da je jedina istina da su pravilnike na koje se gospodin Dodik sada žali zapravo donosili kadrovi njegove stranke – kaže Borenović.

Ističe da su ovo činjenice koje iznosi samo zarad istine i da, ukoliko se već politika bavi ovakvim pitanjima, mora izlaziti u javnost isključivo sa činjenicama, a ne paušalnim izjavama koje dodatno zbunjuju građane.

– Mora se znati kada stati i reći dosta, što očigledno nije praksa SNSD, pa je za očekivati da njihov predsjednik uskoro počne lično ispitivati čistoću kiseonika i iznositi svoje zaključke. Obezvrijedili su sve, izašli izvan okvira zakona i važećih zdravstvenih standarda i u prethodnih godinu i po doveli do drastičnog pada povjerenja naroda u zdravstveni sistem. Maske su nabavljali preko turističke agencije, respiratore skoro pa direktno preko Dodikovog kabineta, šatorsku konstrukciju koju su zvali mobilna bolnica telefonskim pozivom premijera Viškovića svom prijatelju i sve to plaćali novcem građana po višestruko višim cijenama od tržišnih – kaže Borenović.

On dodaje da sada nije bitno šta će bilo ko od političara reći, nego da se utvrdi stvarno stanje.

– Da li je prekršen zakon, kako su povlaštene firme mogle prometovati kiseonikom ako nemaju dozvolu za to, ko je uvozio i kakav kiseonik, ko je sve odgovoran za eventualne nepravilnosti i moguća krivična djela i na kraju, pitanje svih pitanja, kakav kiseonik se koristi u našim klinikama? Na pravosuđu, inspekcijama i struci je da daju odgovore, a kada se ova, još jedna u nizu afera, rasvijetli, tada će biti na novoj političkoj strukturi da uvede red, da se poštuje zakon, procedure, standardi i da se vrati povjerenje u zdravstveni sistem – zaključuje Borenović.

(E.M)