Politika 29.08.2020.

BORENOVIĆ O PRAVOSUĐU: Izmjenama zakona ključne ljude učiniti odgovornim, a ne nedodirljivim

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da su potrebne korjenite izmjene zakonskih rješenja na svim nivoima kada je riječ o pravosuđu, što uključuje izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, Zakona o krivičnom postupku, Zakon o javnim tužilaštvima i drugih.

“Cilj bi bio da se ključni ljudi u pravosuđu učine odgovornim, umjesto nedodirljivim, kako bi podnosilac krivične prijave, oštećeni, mogao da dođe do pravičnog sudskog procesa i adekvatne presude”, naveo je Borenović u pisanoj izjavi.

On je naveo da je pravda univerzalna vrijednost koja mora biti dostupna svakom čovjeku u ovom društvu, bez obzira na njegov politički ili društveni status, saopšteno je iz PDP-a.

Borenović tvrdi da je nakon posljednje sjednice Privremene istražne komisije parlamenta BiH i saslušanja nekadašnjeg tužioca BiH Miroslava Markovića “jasno da oštećena strana u važećem pravosudnom sistemu nema nikakvo pravo da nastavi traženje pravde pred sudovima BiH ukoliko postupajući tužilac odugovlači sa istražnim postupkom i ne donosi odluku o podizanju optužnice”.

On kaže da na procese u pravosuđu dodatno utiče činjenica da glavni tužilac “isključivo svojom voljom odlučuje koji tužilac će da radi na kojem predmetu”.

“Zato i ne čudi što se mnogi procesi odugovlače godinama, stoje u ladicama, prolongiraju i ne dolaze do sudova, pa i oni koji se tiču najtežih krivičnih djela poput ubistava, a porodice ne mogu da dođu do pravde”, dodaje Borenović, koji je i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

On tvrdi da se i na primjeru krivične prijave za, kako kaže, neovlašteno prisluškivanje, koju je podnio protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, “vidi odugovlačenje postupka”, navodeći da je saslušan početkom juna i da skoro tri mjeseca nema nastavka postupka.

(Srna)