Politika 10.05.2018.

BORENOVIĆ: O teškim i osjetljivim pitanjima razgovarati u parlamentu

ČITANJE: 3 minute

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Banislav Borenović naglasio je da skupština mora da zauzme stav da svaki građanin ima jednaka prava na život, sigurnost i slobodu, te da je obaveza svake institucije u Srpskoj da sačuva svakog građanina od nasilnih akata od koga god da dolaze.

“Jedino će se na taj način poslati jasna i čvrsta poruka da je Republika Srpska i dalje zemlja zakona, reda i slobode, da pravde u njoj još ima i da će biti kažnjen svako ko se ponaša drugačije”, rekao je Borenović u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obrazlažući dokument o stanju bezbjednosti u Banjaluci i Srpskoj – “Pravda za Davida – pravda za sve” u kojem se, između ostalog, navodi da je “krajnje vrijeme da Narodna skupština Republike Srpske zauzme čvrst stav da niko i nikada u Srpskoj ne može i ne smije biti iznad zakona”.

Prema njegovom mišljenju, mora se insistirati da se o osjetljivim i teškim pitanjima razgovara u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Dobili smo poziv oca /Davida Dragičevića/ i desetina hiljada građana da se odredimo o ovom pitanju i da se sazna istina. Zato nismo mogli biti sa strane i posmatrati kao da se sve dešava negdje daleko, a ne u našem dvorištu”, dodao je Borenović.

On tvrdi da su “građani u Srpskoj uznemireni i preplašeni”, te da ne treba biti u iluziji da je bezbjednosna situacija dobra.

“Ne znamo šta je uzrok Davidove smrti, jer imamo zavjet ćutnje. Zajedno treba da tražimo istu stvar – šta se desilo, zašto je David mrtav, gdje je bio sedam dana i odakle tolike povrede. Zaista danas, kao nikada, ne treba biti podijeljen na bilo koji način. Hajde da se pokušamo izdići iznad političkih stega i da budemo na strani istine”, kaže Borenović.

On je naveo da nisu razjašnjena stradanja ni Milana Vukelića, ubijenih pripadnika policije, da ima nerazjašnjenih saobraćajnih nesreća, te da zato mora biti vraćeno povjerenje u institucije Republike Srpske.

“Svi moramo pružiti podršku ljudima koji traže istinu i pravdu. Nevjerovatno je da nadležno tužilaštvo još ne saopštava bilo kakav podatak o Davidovoj smrti. Samo znamo da nije istina ono što je rečeno na konferenciji za novinare predstavnika policije”, rekao je Borenović i upitao zašto se sve vrijeme ćuti.

On je pozvao poslanike da na ovoj sjednici usaglase zajedničke zaključke.

Nestanak dvadesetjednogodišnjeg Banjalučanina Davida Dragičevića prijavljen je 18. marta, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvena u Vrbas, u neposrednoj blizini tvrđave Kastel u Banjaluci.

Nakon identifikacije tijela, od 26. marta na banjalučkom Trgu Krajine počela su okupljanja građana organizovana putem “Fejsbuk” grupe pod nazivom “Pravda za Davida”, koja je, kako je navedeno, formirana s ciljem dolaska do istine i rasvjetljavanja ovog slučaja.

(Srna)