Politika 12.08.2020.

BORENOVIĆ: Što prije izaći sa planom rada za narednu školsku godinu

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Partije demokratskog progresa /PDP/ Branislav Borenović izjavio je danas da ova stranka zahtijeva da obrazovni sistem bude prioritet u radu Vlade Republike Srpske i da očekuje odgovor na ključna pitanja o tome kako će početi nastava u novoj školskoj godini u Srpskoj.

Borenović je rekao da se mora što prije izaći sa planom rada za narednu školsku godinu.

On je istakao da je obrazovanje prioritet svih prioriteta i da ulaganje u obrazovni sistem, nauku i znanje treba da bude primarni cilj Republike Srpske u narednom periodu.

“PDP posvećuje maksimalnu pažnju obrazovnom sistemu, a ulaganje u nauku i znanje je ulaganje u mlade koji će biti nosioci svih izazova sa kojima će se Srpska suočavati u narednom periodu”, rekao je Borenović na konferenciji za novinare na kojoj je bilo riječi o značaju PISA testiranja za učenike iz Republike Srpske i organizaciji nastave u novoj školskoj godini.

Član Glavnog odbora PDP-a Olivera Đorđić Nedić rekla je da se iz rezultata PISA testiranja, uz nešto informatičke pismenosti i poznavanja metodologije, mogu ekstrahovati svi potrebni podaci da se utvrdi koji je status obrazovnog sistema, koje su to manjkavosti, da li su učenici spremni da nastave školovanje sa potrebnim kapacitetom i resursima, da li su sposobni za tržište rada 21. vijeka, odnosno u kojim oblastima treba jačati obrazovanje.

“Ako BiH ne pristupi testiranju 2021. godine napravićemo razmak od tri godine, odnosno izgubićemo tri godine u kojima je potrebno uspostaviti ovu važnu dijagnozu”, navela je Nedićeva.

(Srna)