Politika 27.05.2021.

BORENOVIĆ: Odluka o Šmitu znak ozbiljnih namjera međunarodne zajednice u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH pokazuje očiglednu namjeru međunarodne zajednice da se ozbiljno pozabavi BiH u narednom periodu.

“Nesporna je činjenica da u BiH dolazi ozbiljan političar iz ozbiljne zemlje i iz ozbiljne političke stranke. To pokazuje da EU ima namjeru da se ozbiljno bavi BiH u narednom periodu, vjerovatno kada je u pitanju ispunjavanje uslova za evropski put”, rekao je Borenović.

Borenović očekuje da se međunarodne institucije i OHR “konačno pozabave borbom protiv korupcije i stvaranjem efikasnog pravosuđa u BiH”.

On je ocijenio da BiH, nažalost, još nije spremna da bude zemlja bez visokog predstavnika, zbog čega, kako je rekao, najveću odgovornost snose vladajuće političke strukture.

Njemački diplomata Christian Schmidt imenovan je za sljedećeg visokog predstavnika u BiH, a Rusija se nije složila sa ovom odlukom, saopšteno je iz Vijeća za provedbu mira (PIC).

U saopštenju se navodi da su ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIC-a službeno danas u Sarajevu imenovali Schmidta za visokog predstavnika, nakon što ga je za to mjesto kandidovala Njemačka.

“Upravni odbor se raduje saradnji sa Schmidtom, nakon što 1. avgusta preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka Inzka stupiti na snagu”, navodi se u izjavi ambasadora PIC-a.

(SB)