Politika 31.01.2023.

Borenović osam mjeseci čeka informaciju Savjeta ministara o sankcijama Rusiji

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik PDP i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović, na današnjoj sjednici je istakao da više od osam mjeseci nije dobio odgovor na poslaničko pitanje koje se tiče uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

– Tražio sam dostavljanje detaljne informacije o svim odlukama i stavovima Savjeta EU koje se tiču sankcija Ruskoj Federaciji, a kojima se BiH pridružila. Znamo i tada i danas da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku jasno istakao da se BiH pridružila svim mjerama EU protiv Ruske Federacije i smatram da je jako važno da Savjet ministara dostavi informaciju o ovom postupanju i Parlamentu BiH – rekao je Borenović.

Istakao je da je nevjerovatno da više od osam mjeseci ne dobija odgovor, zato što su četiri člana tadašnjeg saziva Savjeta ministara iz SNSD i “njihovih satelita” glasali protiv utvrđivanja i dostavljanja odgovora Predstavničkom domu.

– Ne znam čega se ti ljudi boje i zašto ih je strah da se saopšte činjenice koje treba da zna javnost. U koliko slučajeva se BiH pridružila sankcijama protiv Ruske Federacije, koliko je bilo paketa sankcija i zašto se to krije. Valjda je obaveza institucija da o odlukama obavještavaju javnost i Predstavnički dom, posebno u svjetlu novih informacija da se traži od Savjeta ministara da se uvedu vize ruskim građanima po osnovu zahtjeva koji dolazi iz EU – rekao je Borenović.

On je zatražio da se institucije jasno odrede po ovim pitanjima.

– Nemojte jedno raditi iza zatvorenih vrata, a drugo pred medijima. Jedno govorite pred kamerama, a sasvim drugačije institucionalno postupate. Saopštite narodu šta zvanično rade institucije po pitanju pridruživanja sankcijama Ruskoj Federaciji. Nema sredine, dosta više dvoličnosti, ili se jeste ili niste pridružili sankcijama – rekao je Borenović.

On je istakao da će identično pitanje, koje je ranije postavio bivšem predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji i ministarki inostranih poslova Biseri Turković, postaviti i novoj predsjedavajućoj i novom ministru inostranih poslova, prenosi Srpskainfo.

(SB)