Politika 22.03.2019.

BORENOVIĆ: PDP konstruktivna opozicija u RS, Zakon o igrama na sreću je primjer

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da će na sastanku sa predstavnicima SNSD-a, koji treba da bude održan sljedeće sedmice, biti razgovarano o radu zajedničkih institucija i da će to biti dobra prilika da se vidi kakva su razmišljanja o budućnosti BiH.

“To će biti dobra prilika za razvoj kulture dijaloga. Moći ćemo da jedni druge čujemo i razmijenimo stavove. Imamo šta reći i bićemo vrlo decidni, kao i uvijek”, rekao je Borenović novinarima u Sarajevu.

Borenović kaže da je PDP kao snažna opozicija u Republici Srpskoj spreman da podrži neko zakonsko rješenje ako je zaista u interesu građana koji bi trebalo da osjete njegove pozitivne efekte.

On je napomenuo da je ova stranka to i potvrdila kada je Klub poslanika ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske uložio tri amandmana na Zakon o igrama na sreću, koja su usvojena.

“Podržali smo taj zakon jer očekujemo da na osnovu tog zakonskog rješenja u budžetu Republike Srpske bude 30 miliona KM više i na osnovu našeg amandmana, najveći dio novca bi trebalo da ide za pronatalitetnu politiku Srpske”, naglasio je Borenović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je juče da će ta stranka ponuditi ponedjeljak, 25. marta, kao novi termin za sastanak sa rukovodstvom SDS-a i PDP-a ili da to bude neki drugi dan koji oni žele, ali što je prije moguće.

Dodik je rekao da je krajnje vrijeme da se zna da li te dvije partije ulaze u srpski blok na nivou BiH, s obzirom na to da se sljedeće sedmice očekuju završni sastanci u vezi sa formiranjem Savjeta ministara.

Sastanak sa Vigemarkom

Predsjednik Partije demokratskog progresa, Branislav Borenović, sastao se danas u Sarajevu sa šefom Delegacije EU u BiH Larsom-Gunar Vigemarkom.

Tema razgovora je bila evropski put Republike Srpske i BiH, perspektive i mogućnosti. Vigemark je upoznao Borenovića sa aktivnostima koje Delegacija EU u BiH kontinuirano sprovodi na planu socijalno – ekonomskih reformi i porške evropskom putu BiH.

– Naša budućnost je u Evropskoj uniji i trebamo sve svoje kapacitete staviti u službu dostizanja evropskih standarda, više investicija, radnih mjesta, većih plata i penzija da bi građani imali finansijsku i svaku drugu stabilnost – rekao je Borenović.

Borenović je istakao da je ključni preduslov za reforme postojanja profesionalnih i demokratskih institucija.

– Zato je neophodan novi Izborni zakon koji bi omogućio fer i poštene izbore koji su polazna tačka za potpuno slobodne i demokratske zakonodavne i izvršne institucije – naveo je on.

Dodaje da je puna vladavina prava, kojoj moramo da težimo, garant budućnosti u kojoj će građani imati zagarantovana prava, sigurnost i povjerenje u, posebno, pravosudne i bezbjednosne institucije.

– Bez nezavisnih, nepristrasnih i profesionalnih javnih medija nemoguće je postići punu demokratiju, zato jedan od osnovnih pravaca političkog djelovanja u Republici Srpskoj i BiH mora biti i zakonsko regulisanje rada javnih emitera – zaključio je Borenović.

(Srna, Srpskainfo)