Politika 10.04.2016.

Borenović: PDP za zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice

ČITANJE: 2 minute
borenovic
Predsjednik PDP-a Branisalv Borenović izjavio je  da PDP nema ništa protiv ideje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se partije iz Srpske okupe oko zajedničkog kandidata za načelnika opštine Srebrenica, ističući da je kod takvih pitanja neophodan dogovor.

Borenović je rekao da je PDP uvijek insistirao da kod takvih pitanja sve stranke postignu dogovor, te da tu ne treba biti politički predznak nijedne političke partije.

“Tu treba da bude koalicija svih partija Republike Srpske, koje bi stale iza jednog kandidata. PDP nema ništa protiv takve ideje”, istakao je Borenović.

Kada je riječ o referendumu u Srpskoj, na kojem bi se građani izjašnjavali da li podržavaju 9. januar kao Dan Republike, Borenović je rekao da PDP čeka da se prvo završi referendum koji je dobio podršku Narodne skupštine Republike Srpske, a koji je prošao sve pravne procedure.

“Očekujemo da ide sve po redu, ali PDP nema ništa protiv ni da razgovaramo o referendumu u vezi sa Danom Republike Srpske, kao i o drugim temema koje mogu biti referendumska pitanja, kao što je borba protiv korupcije i kriminala”, poručio je Borenović.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik apelovao je juče na sve srpske političke partije da se okupe oko jednog kandidata za načelnika opštine Srebrenica da bi na ovu funkciju bio izabran Srbin, što bi omogućilo da se relativizuje farsa stvorena u vezi ove lokalne zajednice i prekine spirala lošeg položaja Srba.

Dodik je rekao da će u narednim sedmicama Narodna skupština Srpske odlučivati o referendumu na kojem bi se građani izjašnjavali da li podržavaju 9. januar kao Dan Republike i istakao da očekuje jedinstvo vlasti i opozicije o tom pitanju, kao što je i potvrđeno u zajedničkoj izjavi.

 (Agencije)

Oznake: Milorad Dodik