Politika 28.05.2022.

Borenović: Podizanje optužnice protiv oficira hrvatske vojske korak ka pravdi za nevine žrtve

ČITANJE: 1 minuta

– Podizanje optužnice protiv četiri visoka oficira hrvatske vojske od strane Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije zbog zločina nad civilima na Petrovačkoj cesti jedan je korak ka pravdi za nevino stradale žrtve – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović je naveo da se konačno neko bavi ovim zločinom počinjenom tokom zloglasne akcije „Oluja“, u kojem je, u koloni izbjeglica koja je gađana raketama kod Petrovca i Novog Grada, ubijeno i šestoro djece.

– Previše je zločina nad srpskim narodom koji nikada nisu dobili svoj epilog, za koje niko nije ni optužen, a da ne govorimo o osuđujućim presudama. Svaki korak ka pravdi za nevino stradale ljude, posebno djecu, korak je koji mora biti pozdravljen, kao što moramo biti zahvalni institucijama Republike Srbije – rekao je Borenović.

Borenović je rekao da je tužno i što se na podizanje optužnice čekalo 27 godina i da je to konačno morala da učini Srbija.

– Nažalost, petrovačke žrtve za domaće pravosuđe ne postoje. Vidimo da se ovaj potez pozdravlja i od onih koji skoro dvadeset godina apsolutistički vladaju svim institucijama Republike Srpske, a koje nisu uzele za shodno da provedu istrage i dokumentuju saznanja, kako bi došlo do podizanja optužnica i pred ovdašnjim pravosuđem. Nečinjenje i samo galama u prazno dovode do toga da danas u Republici Srpskoj i BiH do pravde ne mogu doći ni živi, a ni stradali – poručio je Borenović.

(N.S)