Politika 26.12.2020.

Borenović: Ponoviti izbore u Doboju, odgovorne za manipulaciju procesuirati

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović smatra da Centralna izborna komisija (CIK) BiH treba da ponovi lokalne izbore u Doboju, a da nadležne pravosudne institucije “procesuiraju odgovorne za organizovanu izbornu manipulaciju”.

Borenović tvrdi da izbore treba ponoviti zbog, kako kaže, uočenih izbornih neregularnosti.

– Jedino normalno je da se izbori ponište i ponove u Doboju – rekao je Borenović na konferenciji za novinare u Doboju.

Član Glavnog odbora PDP-a Olivera Nedić očekuje da će CIK donijeti odluku da se izbori u Doboju ponove na način da će ih sprovesti sve relevantne institucije i posmatrači.

Predsjednik Gradskog odbora PDP-a Doboj Slobodan Vasiljević tvrdi da je “blokada magistralnog puta kod Doboja iscenirana pod izgovorom da su stopirani razvojni procesi grada”.

CIK BiH nije objavio rezultate lokalnih izbora u Doboju, a na sjednici 19. novembra usvojio je zaključak o pokretanju postupka utvrđivanja povreda pravila izbornog procesa ili izbornih prava na biračkim mjestima u izbornoj jedinici Doboj.

Predstavnici dobojskih odbora PDP-a, DNS-a, SDS-a, Narodnog pokreta “Banjaluka zove” i SP-a su 17. novembra, zbog, kako navode, uočenih izbornih nepravilnosti, potpisali zajednički zahtjev o ponavljanju lokalnih izbora u ovom gradu koji je dostavljen CIK-u.

Visoki predstavnik nije potreban BiH

Predsjednik PDP Branislav Borenović poručio je da BiH ne treba visoki predstavnik i da će se, kada njega ne bude, moći reći da je ona “normalna, ozbiljna, demokratska zemlja u kojoj institucije rade svoj posao”.

Borenović je naveo da sve dok BiH ima visokog predstavnika ne može očekivati da bude dovoljno zrela, demokratska i snažna iznutra i da može da se izbori sa svim izazovima sa kojima se bori svih ovih godina.

– Sve te stvari oko najave mogućeg dolaska novog visokog predstavnika ćemo vidjeti u narednom periodu. To, naravno, zavisi od zemalja koje o tome donose odluku – izjavio je Borenović, komentarišući najavu da je njemački konzervativni političar Kristijan Šmit najozbiljniji kandidat za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

(Srna)