Politika 23.02.2021.

Borenović: Pred BiH mnogo izazova, podrška iz EU izuzetno važna

ČITANJE: 2 minute

„Situaciju u BiH možda najbolje opisuje činjenica da u parlament u ovom mandatu od Savjeta ministara BiH, koji dominantno čine SDA, HDZ i SNSD, skoro uopšte ne dolaze bilo kakvi prijedlozi, a što treba da im je obaveza. U četvrtak je još jedna sjednica Predstavničkog doma, a broj zakona ili inicijativa koji su stigli iz Savjeta ministara je nula. Ništa!“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović tokom sastanka sa članovima Evropskog parlamenta iz grupe Evropske narodne partije, uz prisustvo Olivera Varheija, komesara za susjedstvo i proširenje EU i izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH Paula Rangela na temu procesa pridruživanja BiH Evropskoj uniji.

Borenović je istakao da je pred nama mnogo izazova, te da je jako važna podrška kolega iz Evropske narodne partije i EU, ali da najveća odgovornost leži na političkim strukturama u BiH:

„Danas smo od predsjednika SDA i HDZ čuli mnogo poruka koje se tiču prošlosti, ali i mnogo obećanja. Nadam se da nećemo po ko zna koji put biti u situaciji da nakon mnogo obećanja čujemo još više izgovora za neuspjehe što je do sada redovno bio slučaj“, rekao je Borenović tokom sastanka kojem su prisustvovali i lideri SDA i HDZ, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

On je istakao važnost 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te da je zadovoljan što su svi saglasni da ključni prioriteti trebaju biti postizanje pune vladavine prava kroz reformu pravosuđa, kao i izmjene izbornog zakonodavstva kako bi bile zaustavljene izborne prevare, krađe i lopovluci, kao izvori korupcije u društvu.

„Potpuno sam saglasan da je 2021. godina, kao neizborna, od izuzetne važnosti za promjenu Izbornog zakona s ciljem da u 2022. godinu uđemo sa novim izbornim pravilima, te da se učine konkretni koraci ka uspostavljanju efikasnog pravosuđa u kojem vladaju integritet i struka“, zaključio je Borenović.

(N.S)