Politika 16.06.2021.

BORENOVIĆ: Predstavnički dom tražio izmjene Zakona o PDV-u, Savjet ministara mora da poštuje odluku

ČITANJE: 2 minute

Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu BiH, kazao je da Savjet ministara BiH, mora da poštuje odluke koje donese Predstavnički dom BiH.

Kazao je da je iz Predstavničkog doma BiH prije šest mjeseci traženo da se dostave izmjene i dopune Zakona o PDV-u kako bi se dala podrška onim sektorima koji su najviše pogođeni pandemijom, te da se sve vlasti odreknu dijela prihoda i to jedan posto kako bi se pomoglo ovim sektorima, te upitao zašto se uporno ignorišu odluke Predstavničkog doma BiH.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kazao je da svi treba da se pridržavaju Zakona i Ustava i ovaj Savjet ministara ne može pripremiti Zakon o PDV-u bez stava UO UIO BIH, prenose Nezavisne.

“UO UIO BiH je protiv odluke o izmjeni Zakona o PDV-u i bez njih je nemoguće”, rekao je Tegeltija.

“Sada se svi prave nevješti”

„Očigledno je da je prava i snažna odluka parlamenta unijela pometnju nakon što je juče zaustavljena nenormalna i kontroverzna odluka koja je trebala poslužiti za kupovinu zgrade Uprave za indirektno oporezivanje“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović, koji je sa Mirom Pekić, poslanikom PDP-a u PD PS BiH podnio usvojenu inicijativu o poništenju odluke o kupovini zgrade za potrebe UIO od nevjerovatnih 98,5 miliona KM.

Borenović kaže da se sada svi prave nevješti i skidaju sa sebe odgovornost, bježeći sa broda koji tone:

„Jako je čudno i vrlo sumnjivo da se godinama ne završava posao izgradnje ili kupovine zgrade za koju su u budžetu još 2013. godine odobrena sredstva u iznosu od 37,9 miliona KM, što je sasvim dovoljno za izgradnju ili kupovinu vrhunskog poslovnog prostora. Čekalo se raspisivanje poziva na koji se, po veoma čudnim kriterijima, javlja samo jedan ponuđač, firma bliska vladajućim strukturama, a koja nudi zgradu po cijeni od basnoslovnih 98,5 miliona KM“, ističe Borenović.

„Poručujem vam da ne možete i nećete dobiti tu nevjerovatnu razliku od 61 milion KM, jer se s tim novcem može i treba kupiti 3 miliona vakcina i završiti masovna imunizacija u ovoj zemlji“, kaže Borenović.

On kaže da će zatražena analiza pokazati detalje ove nabavke:

„Nevjerovatno je da se traži 12 hiljada kvadrata prostora, a naprasno nudi 17 hiljada, da je ponuđena cijena od 5.800 KM po kvadratu daleko viša od tržišne i da se čak po važećim cijenama zakupa može plaćati zakup trenutnog prostora UIO čak u narednih 260 godina za ove ponuđene iznose“, ističe Borenović i dodaje:

„Vrlo je važno što je proradila savjest kod nekih kolega poslanika i što smo donijeli odluku da se ova skandalozna nabavka zaustavi i vrati u normalne okvire. To je naša obaveza i potpuno opravdana reakcija da se zaustavi bahato trošenje narodnog novca“, ističe Borenović.

(SB)