Politika 07.06.2021.

BORENOVIĆ SA SATLEROM: Izmjene Izbornog zakona jedan od prioriteta

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Partije demokratskog progresa, Branislav Borenović, sastao se danas sa šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom.

Borenović i Satler razmijenili su stavove o evropskom putu BiH, saopšteno je iz PDP-a.

“Nečinjenje i opšta nezainteresovanost vlasti u BiH da se naprave koraci ka poboljšanju kvaliteta života građana i opšteg napretka doveli su nas do dugogodišnje stagnacije. Vladavina prava, efikasne pravosudne institucije, snažna ekonomija i demokratski izbori koji izražavaju volju građana za koje se mi zalažemo trebali bi biti prioriteti i svih političkih aktera“, rekao je Borenović.

On je istakao da jedan od osnovnih prioriteta moraju biti izmjene Izbornog zakona:

„Korupcija koja nagriza naše društvo svoje polazište ima u izbornoj korupciji. Potrebne su nam izmjene Izbornog zakona koje će omogućiti zakonite, fer i demokratske izbore što bi se u ovoj neizbornoj godini trebalo uraditi”, rekao je Borenović, koji je i član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva.

Tokom razgovora, šef Delegacije EU u BiH naglasio je, pored izmjena Izbornog zakona, potrebu izmjena Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa i Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, kao i implementaciju ostalih 14 ključnih prioriteta, u cilju ispunjavanja kriterijuma Evropske unije za otpočinjanje pregovora o članstvu.

(SB)