Politika 06.05.2021.

BORENOVIĆ: Savjet ministara dobio ponudu vakcina iz Kine, javnost mora da zna šta je urađeno

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik PDP i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović, zatražio je odgovor od Savjeta ministara o tome šta je urađeno po pitanju nabavke vakcina protiv korona virusa iz Kine za koje su dobili ponudu početkom aprila ove godine.

On je postavio poslaničko pitanje predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji i njegovim zamjenicima Biseri Turković i Vjekoslavu Bevandi da li su i kako odgovorili na navedenu ponudu, prenosi Srpskainfo.

– Prema informacijama kojim raspolažemo, početkom aprila od Državne regulatorne agencije za radijacionu i nukleranu bezbjednost dobili su Informaciju o mogućnosti nabavke vakcina protiv COVID-19 kineskih proizvođača Sinofarm i Sinovak, zajedno sa svim formularima koje treba ispuniti da bi se pristupilo nabavci, kao i vodičem za proceduru nabavke. Postavljam pitanje, na koje javnost mora dobiti odgovor, šta su tačno uradili po tom pitanju i da li je moguće da uopšte nisu reagovali na informaciju o mogućnosti nabavke vakcina – upitao je Borenović.

On je zatražio hitnu i detaljnu informaciju o ovom pitanju, navodeći da ne bi bio iznenađen da je Savjet ministara potpuno ignorisao informaciju o ovoj mogućnosti, pa čak i kada imaju vodič u kojem im je nacrtano šta treba da rade.

– Vidjeli smo proteklih mjeseci ignorantski stav i potpunu nebrigu nadležnih kada je u pitanju nabavka vakcina, tako da ne bih bio iznenađen ni da su se oglušili na ovu informaciju. Zato očekujem da predsjedavajući, ali i njegovi zamjenici od kojih je jedno najpoznatije po brukanju po svijetu, što hitnije i detaljno odgovore – ističe Borenović.

(SB)