Politika 06.12.2020.

Borenović: Smanjiti stopu PDV za ugostiteljstvo, turizam i putnički saobraćaj

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik PDP Branislav Borenović rekao je da je ova stranka podnijela inicijativu kojom se, kako kaže, Savjet ministara obavezuje da u roku od 30 dana pripremi izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim bi se stopa PDV-a smanjila sa 17 na pet odsto za ugostiteljstvo, turizam i putnički saobraćaj.

Borenović je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da bi ta stopa PDV vrijedila do 31. decembra 2022. godine.

On je naveo da je razlog za podnošenje ove inicijative činjenica da su ove tri privredne djelatnosti najviše pogođene pandemijom virusa korona.

Član Predsjedništva ove stranke Mira Pekić rekla je da je cilj ove inicijative da se pruži direktna pomoć ovim privrednim granama.

– To je jedini način na koji mi u zajedničkim institucijama BiH možemo pomoći privrednicima da izađu iz krize, koja je posljedica pandemije virusa korona – rekla je Pekićeva.

Komentarišući odluku Centralne izborne komisije (CIK) da ne objavi rezultate za grad Doboj i opštinu Srebrenica u Republici Srpskoj, Borenović je rekao da izbori u ovim lokalnim zajednicama nisu poništeni, te da treba sačekati konačnu odluku CIK-a.

– CIK treba da radi po zakonu i ko god da sjedi tamo treba da poštuju zakon – rekao je Borenović.

(Srna)