Politika 23.05.2022.

BORENOVIĆ: SNSD i HDZ uz asistenciju SDA čine sve da se izbori ne održe

ČITANJE: 1 minuta

– Koliko god SNSD i HDZ to izbjegavali, budžet za provođenje izbora, i to u zakonskom roku 2. oktobra, mora biti obezbijeđen. Očigledno je da sve rade da spriječe održavanje izbora: prvo Vijeće ministara nije osiguralo sredstva za izbore u roku, do 19. maja, da bi danas Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbio da naloži Vijeću ministara da osigura sredstva. Mi se ovdje moramo pridržavati demokratskog principa da građani imaju pravo da biraju i budu birani – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović ističe da igranje usvajanjem budžeta za izbore hitno mora prestati, jer posljedice mogu biti velike.

– Ove dvije stranke su prvo, uz asistenciju svog partnera SDA, učinile sve da ne dođe do izmjena Izbornog zakona kojim bi se osigurali pošteni, transparentni i zakoniti izbori, a sada idu i korak dalje, čine sve da se izbori i ne održe. To nas dovodi u potencijalno novu ozbiljnu krizu, kao da svima već nije dosta stalnih kriza. Jedino kod nas vlast ne da ništa ne predlaže, nego koči sve konstruktivno što se može uraditi.

Samo prethodnih mjeseci su odbili zakone o ukidanju akciza i smanjenju stope PDV-a, čime su oštetili naše građane, a sada, ukoliko se izbori ne održe, dovode u pitanje legitimitet institucija, što za sobom povlači nove probleme. Dakle, neka konačno počnu da rade svoj posao za koji su birani u vlast, predlože budžet, osiguraju sredstva za izbore i da se građanima omogući da 2. oktobra biraju svoje predstavnike – poručio je Borenović.

(SB)