Politika 08.01.2023.

Borenović: Srpska je svetinja

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović uputio je narodu Republike Srpske čestitke povodom 9. januara, Dana Republike, navodeći da je Srpska svetinja, čija je svaka stopa skupo plaćena.

“Nastala u miru, odbranjena životima i borbom za njen opstanak u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, Republika Srpske je danas, 31 godinu od njenog nastanka, neupitna i dugovječna”, navodi se u čestitki.

Borenović je istakao da zavjet mora biti da Republika Srpsta ostane potomcima snažna, pravedna, dostojanstvena, poštovana i sa jednakim mogućnostima za sve, te da Srpsku osim teritorije čine narod i institucije, saopšteno je iz PDP-a.

“Srpsku je stvarao i branio naš narod, mnogo je života utkano u njene temelje i osnovna obaveza mora biti da se obezbijede uslovi da narod ostaje i živi u svojoj zemlji. To se jedino može učiniti ekonomskim jačanjem, ostvarivanjem pune vladavine prava, otvorenošću za nove investicije, tehnologije i znanja, uz poštovanje naše tradicije i običaja”, naveo je Borenović.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.

(Srna/A.M.)