Politika 05.01.2022.

Borenović: Srpska trajna i vječna, niko se ne može poigravati sa njenom budućnošću

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik PDP Branislav Borenović izjavio je Srni da je 30 godina postojanja Republike Srpske veliki i značajan jubilej koji pokazuje da je ona vječna i trajna i da se niko ne može poigravati sa budućnošću Srpske.

On je podsjetio da je Republika Srpska dobila svoju međunarodnu verifikaciju i priznanje Dejtonskim sporazumom te da je obaveza i odgovornost svih da je jačaju, grade, da bude bolja i naprednija, da bude zaposlenija i da ljudi u njoj ostaju.

“Zavjet koji stoji iza Srpske je činjenica da su mnogi ugradili svoje živote u njeno stvaranje i niko se ne smije poigravati sa tom važnom i značajnom činjenicom”, naglasio je Borenović.

On je rekao da Srpska u godinama pred sobom ima brojne izazove, među kojima su najveći – ekonomsko jačanje, izgradnja socijalno pravednijeg društva, zaustavljanje odlaska stanovništva i iskorjenjivanje korupcije.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara, jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstutitivni status.

(Srna/ N.S)