Politika 30.12.2020.

Borenović sumirao godinu: Značajne pobjede opozicionih kandidata u Banjaluci i Bijeljini

ČITANJE: 3 minute

„Politički su izuzetno značajne pobjeda opozicionih kandidata u Banjaluci i Bijeljini što je rezultat velike, plebiscitarne, narodne odluke da nam trebaju suštinske promjene“, rekao je Borenović.

„Iza nas je teška i složena godina u kojoj smo se suočili sa poremećajima u društvu na globalnom nivou izazvanim virusom korona, kao i brojnim prirodnim nepogodama. Čitav svijet, pa tako i mi, morao se prilagoditi zdravstvenim i ekonomskim izazovima, a svi smo mijenjali životne navike prilagođavajući se mjerama za suzbijanje virusa. Nažalost, svjedoci smo da su ipak, dok se čitav svijet prilagođavao, vlasti u Republici Srpskoj i na BiH nivou zadržali jednu lošu matricu ponašanja“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović, sumirajući godinu na izmaku.

Borenović kaže da ni globalno stanje krize nije navelo vlast u Republici Srpskoj da se ponaša odgovorno:

„Mnogobrojni funkcioneri nisu se odricali privilegija, nego su ih u nekim slučajevima još više zloupotrebljavali, nisu se odrekli novih kupovina luksuznih automobila, helikoptera, namještaja za rezidencije, dok su nepotizam, prekomjerno zapošljavanje u javnom sektoru, razne afere koje su koštale građane, stalna zaduživanja ostali model po kojem funkcionišu“, kaže Borenović.

On kaže da se ni vlast na BiH nivou, nakon godine blokada, nije proslavila u godini koja je za je Savjeta ministara označena kao godina nerada:

„Nisu djelovali ni kada je bilo najpotrebnije da konkretno reaguju. Nalazimo se u apsurdnoj situaciji da opozicija inicira i predlaže zakone, a vlast je potpuno neefikasna, osim što takođe nastavlja da koristi brojne privilegije, pravi skandale, afere i kreira besmislene sukobe“, kaže Borenović.

Borenović ističe da je ipak bilo pozitivnih pomaka tokom ove godine:

„Politički su izuzetno značajne pobjeda opozicionih kandidata u Banjaluci i Bijeljini što je rezultat velike, plebiscitarne, narodne odluke da nam trebaju suštinske promjene“, rekao je Borenović.

Borenović kaže da je veoma zadovoljan prvim danima mandata Draška Stanivukovića na čelu Banjaluke:

„Draško Stanivuković ispunjava svoja predizborna obećanja, a mnoga od njih su direktno vezana za PDP-ov Program obnove Republike Srpske. To pokazuje da naši programi nisu za jednokratnu predizbornu upotrebu, nego su dugoročne vizije najbitnijih segmenata društva.

Transparentnost javne uprave, pošteno i zakonito poslovanje, sposobnost prije podobnosti i drugo, sve su to promjene u odnosu na republičku vlast, a koje mi zagovaramo godinama. Stanivuković i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović prvim potezima pokazuju da ove promjene nisu kozmetičke, nego da postoji spremnost da se iskrivljeni sistem vrijednosti, koji već predugo vlada u našem političkom životu, istinski mijenja“, istakao je.

Кaže da su Banjaluka i Bijeljina prvi koraci ka neophodnim promjenama, prvenstveno u Republici Srpskoj:

„Građani na konkretnim primjerima mogu da vide koliko je značajno da se i u Narodnoj skupštini Republike Srpske ‘dese’ te četrdeset dvije ruke koje će glasati suprotno od ovoga na šta nas je navikla većina koja deceniju i po glasa za svoje privilegije i samo svoje lične interese. Jasno je da je preokret neminovan i da su promjene nezaustavljive“, zaključuje Borenović.

(agencije)