Politika 07.08.2021.

Borenović: Sve ovo je već viđeno od Dodika

ČITANJE: 1 minuta

Ogorčenje zbog posljednje odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka u Republici Srpskoj ne gubi na intenzitetu, a podjednako ga izražavaju političari i iz vlasti i iz opozicije.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović očekuje dogovor i usaglašavanje teksta zakona koji će podržati svi.

– Ako je vlast mogla naći dogovor oko NATO puta, može i o ovom osjetljivom zakonu. Što prije se postigne kompromis, to bolje. To je i naš interes. Jasno je da onaj ko bude odugovlačio ili izbjegavao postizanje domaćeg dogovora, ne želi BiH u kojoj se svi osjećamo dovoljno komotno i u kojoj zajednički donosimo odluke – kazao je Borenović za “Avaz”.

On dodaje da je Inckova odluka dovela do političkog haosa, dodatnih podjela i nepovjerenja te da nametanje izmjena Krivičnog zakona BiH “daje vjetar u leđa ratnohuškačkim, a kažnjava dobronamjerne politike”.

Na pitanje kako komentariše prijetnje Milorada Dodika da će prekršioce Inckovog zakona štititi MUP Republike Srpske, Borenović kaže da situacija nije nimalo jednostavna, a da je na Vladi RS da donese određene odluke kako da zaštiti građane od mogućih zloupotreba zakona.

– Svako bira svoj politički put, i kad obeća i kad iznevjeri. Već viđeno mnogo puta – kazao je Borenović komentarišući Dodikovu najavu da se neće, a potom ipak hoće sastati s novim visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom.

S druge strane, PDP će iskoristiti mogućnost da kroz otvorene razgovore i sa Šmitom iznese svoje argumente, ali i sasluša njegove. Dolaskom na sastanak i podrškom njegovim stavovima opozicija u Republici Srpskoj nije podržala Dodika, tvrdi predsjednik PDP-a, već pravo da ne prihvati nametanje.

(N.S)