Politika 23.05.2024.

Borenović uoči sjednice Generalne skupštine UN: Udaraju na srž postojanja BiH

ČITANJE: 2 minute

Skoro trideset godina od završetka rata, pored nebrojeno realnih problema koji nas pritišću, došli smo u situaciju da se bavimo temama iz prošlosti, samo zbog činjenice da su politički lideri jednog naroda većinski odlučili da svoje politike grade na prošlosti, na sukobima, pa na kraju i na direktnim udarima na principe na kojima počiva BiH.

Rekao je ovo Branislav Borenović, predsjednik PDP, uoči današnje sjednice Generalne skupštine UN na kojoj će se odlučivati o rezoluciji o Srebrenici.

– Denis Bećirević, Željko Komšić i Zlatko Lagumdžija, svojim jednostranim potezima, neusaglašenim s predstavnicima drugih naroda, direktno udaraju na samu srž postojanja BiH, koja se temelji na dogovoru i jednakoj zastupljenosti tri naroda. Istorija nas uči da preglasavanje i dominacija jednog naroda ne donose ništa dobro, jer nas je upravo to dovelo do građanskog rata, do zločina u Sijekovcu, Kravicama, Bratuncu, na Kazanima, pa na kraju u Srebrenici i mnogim drugim stratištima. Do takvog epiloga sada neće doći, ali je zastrašujuća kratkovidost i zaslijepljenost mržnjom bošnjačkih političkih elita – rekao je Borenović.

Kaže da je bošnjački trojac zaboravio da im je obaveza da rade na unutrašnjem dogovoru, umjesto što idu sa jedne na drugu svjetsku destinaciju da lobiraju za, kako oni misle, interes svog naroda.

– Nemiri i tenzije, kao i svako djelovanje koje utiče na udaljavanje naroda, nije dugoročno ni u čijem interesu. U interesu nam svima mogu biti samo mir i napredak. Proći će i današnji dan, vidjećemo šta će eventualno usvajanje rezolucije donijeti i kakvi će biti naši odgovori, ali ostaje činjenica da politički lideri jednog naroda nemaju mira, moraju otvarati stare rane svih koji žive na ovim prostorima i da ne žele istinsko pomirenje. To nećemo zaboraviti – rekao je Borenović.

Kaže da bi mogao mnogo reći i o ponašanju vladajućih struktura iz Republike Srpske, kako danas, tako i u periodu koji je prethodio.

– Sada nije vrijeme za to. Ali pamtićemo da su i danas iskoristili priliku da beskrupulozno vrijeđaju i kleveću pripadnike srpskog naroda, samo da bi prikrili svoje neuspjehe na drugim poljima. Rekao bih da je to njima na čast, posebno onom koji bi i po Ustavu trebalo da odražava nacionalno jedinstvo, ali teško je to reći, kada su opet pokazali da časti nemaju – poručio je Borenović.