Politika 30.03.2022.

Borenović uputio Tegeltiji poslaničko pitanje o nadležnostima nad radom OBA

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Partije demokratskog progresa i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović, uputio je poslaničko pitanje predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, Zoranu Tegeltiji, a tiče se njegovih nadležnosti nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

– U svjetlu zabrane ulaska uvaženim državljanima Republike Srbije u BiH, izostavlja se činjenica da najznačajnije ingerencije u kontroli rada OBA ima predsjedavajući Savjeta ministara, a od njega nismo vidjeli bilo kakvo djelo da bi se ispitale sve okolnosti ove represije nad srpskim državljanima – rekao je Borenović.

On je podsjetio da predsjedavajući Savjeta ministara predsjedava i Izvršnim obavještajnim odborom koji vrši nadzor nad djelovanjem OBA.

– Zato sam pitao g. Tegeltiju da li je sazvao sjednicu Izvršnog obavještajnog odbora koju, prema Zakonu o OBA-i, ima obavezu da sazove jednom mjesečno i ukoliko jeste, šta je zaključeno povodom zabrane ulaska državljanima Srbije u BiH i zašto se ovo pitanje nije našlo na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara? Da li je g. Tegeltija, na šta ima zakonsko pravo, zadužio glavnog inspektora da provede inspekcijsku istragu o problemu u Agenciji, a tiče se pravljenja spornih spiskova za zabranu ulaska državljanima Srbije? Na kraju, da li je g. Tegeltija upoznat sa članom Zakona o OBA prema kojem predsjedavajući Savjeta ministara nadzire i snosi političku odgovornost za rad Agencije? Imati sve te ingerencije, a ovako nonšalantno se ponašati, van svake je pameti – rekao je Borenović.

Borenović se osvrnuo i na reakciju srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će tražiti od Tegeltije da se storniraju nalozi o zabranama ulaska onima koji su na spisku OBA-e.

– Jadno je što Dodik od nekoga koga je sam imenovao traži da radi svoj posao, a još jadnije što ni on nije pokušao da koristi zakonske mehanizme dok opozicija nije izvršila pritisak, nego se bavio propagandom. Dodik zaboravlja da i Predsjedništvo BiH ima određene nadležnosti, koje ćemo, neka ne sumnja, insistirati da aktivira. A što se tiče njegove izjave da će, kada neko najavi da dolazi iz Srbije, pokušati da tempira dolazak u vrijeme kada rade Srbi, pokazuje njegove najizraženije osobine: bježanje od odgovornosti i svaljivanje iste na druge, odnosno u ovom slučaju uposlenike Granične policije srpske nacionalnosti, koji tako, zbog njegove neodgovornosti, mogu imati ozbiljne probleme – rekao je Borenović.

(SB)