Politika 14.12.2020.

BORENOVIĆ: Ustavne promjene u BiH nerealne, neuspješnim političarima služe kao izlizani izgovori

ČITANJE: 1 minuta

Sve priče o ustavnim promjenama koje slušamo, ne samo prethodnih dana, nego i prethodnih godina, potpuno su nerealne i služe samo kao izlizani izgovori neuspješnih političara, kaže predsjednik PDP Branislav Borenović.

Ističe da je ustavni okvir dobijen Dejtonski mirovnim sporazumom dovoljno širok da vlasti rješavaju pitanja u njihovoj nadležnosti, pogotovo ona sa kojima se građani svakodnevno suočavaju, ali pod uslovom da su vodeće političke strukture dovoljno ozbiljne i odgovorne.

– Bilo kakva ustavna promjena može se desiti samo uz unutrašnji dogovor, bez nametanja vanjskog faktora, posebno kada je u pitanju implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, što najviše zavisi od dogovora političkih faktora u FBiH. Smatram da je dobro što su dosadašnji pokušaji izmjene Ustava doživjeli neuspjeh, posebno kada se sjetimo Prudskog sporazuma koji su potpisali SNSD, SDA i HDZ, a koji je podrazumijevao reorganizaciju dejtonske BiH i umanjenje pozicije Republike Srpske. Odgovorne političke snage iz RS, za razliku od ovih koje su stavile potpis na sporazum, nikada ne smiju dozvoliti da se desi neki novi Prud – ističe Borenović.

On je pozvao političke faktore koji su decenijama na vlasti da prestanu da kriju svoje političke neuspjehe iza jalovih pokušaja izmjena Ustava.

– Međutim, uvjeren sam da će vrlo brzo doći vrijeme kada će te destruktivne političke snage, čiji su efekti vladavine vrlo negativni, otići u prošlost, a da ćemo uspostaviti vlast čiji motiv je poboljšanje ukupnog kvaliteta života, puna zaposlenost, poštovanje demokratskih i evropskih standarda i pune vladavine prava – saopštio je Borenović.

(Srpskainfo)