Politika 24.09.2021.

Borenović: Ustavni sud BiH udara na Dejtonski sporazum

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da Ustavni sud BiH otimanjem imovine Republike Srpske udara na sam Dejtonski mirovni sporazum i da je potrebno svim pravnim i političkim sredstvima zaustaviti političko djelovanje pravosudne institucije koja bi trebalo da štiti Ustav, a radi suprotno.

“Odluka Ustavnog suda BiH kojom proglašava neustavnim pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske, odnosno u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo Srpske, nije pravni akt, nego političko nasilje”, rekao je Borenović.

On je dodao da je postalo jasno da su ataci na Republiku Srpsku postali sve učestaliji, saopšteno je iz PDP-a.

“Prije nekoliko mjeseci imali smo odluku Ustavnog suda kojim se iz vlasničke strukture Republike Srpske izuzima poljoprivredno zemljište, sada već imamo otimanje šuma koji su ogroman resurs Srpske, ako znamo da je u Srpskoj 1.200.000 hektara pod šumom. Ustavni sud svojim politički motivisanim odlukama pokušava da rasparča dio po dio Srpske”, ocijenio je Borenović.

On je naveo da su ove odluke udar na teritorijalni integritet utvrđen Dejtonskim sporazumom.

“Utvrđeno je da Republika Srpska raspolaže sa 49 odsto BiH, što znači da na toj teritoriji raspolaže svim dobrima. Ustavni sud otimanjem imovine Srpske udara na sam Dejtonski mirovni sporazum i potrebno je svim pravnim i političkim sredstvima zaustaviti političko djelovanje pravosudne institucije koja bi trebalo da štiti Ustav, a radi suprotno”, zaključio je Borenović.

Ustavni sud BiH utvrdio je da nisu u skladu sa Ustavom BiH pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske, i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo Srpske.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić izjavio je danas da odluka Ustavnog suda BiH o ocjeni ustavnosti Zakona o šumama Republike Srpske, prije svega, podrazumjeva to da Parlamentarna skupština BiH donese temeljni zakon koji bi regulisao pravo imovine na teritoriji cijele BiH.

(Srna, E.M)