Politika 15.04.2021.

BORENOVIĆ: Vladajuće stranke ne vole svoj narod, njihov patriotizam lažan

ČITANJE: 4 minute

„Navodni sukobi između SDA i SNSD su lažna, licemjerna i prevarantska politika da se skrene pažnja sa najbitnijih i stvarnih problema. Oni suštinski jako dobro sarađuju, jako se dobro slažu kada treba podijeliti budžet, ministarstva, kada treba kupiti helikoptere, auta, a vidimo da su se odlično dogovorili u Srebrenici ko će uzeti koju poziciju. Vjerovatno su i dogovorili koji milion KM iz budžeta ide SDA, a koji milion ide SNSD da arče i krčme kako žele“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović u emisiji „BHT1 uživo“.

Na pitanje zašto je tek sada aktuelizovana tema razgovora sa slovenačkim predsjednikom Borutim Pahorom i non-pejperom Janeza Janše o eventualnoj disoluciji BiH, Borenović kaže da je razlog za to što politički lideri vladajućih stranaka nemaju odgovore na pitanja koja danas najviše zanimaju građane:

„Ne mogu odgovoriti zašto nema kolektivne vakcinacije, zašto se kasni, zašto je Savjet ministara zakazao po svim osnovama, zašto korupcija cvjeta, zašto se Republika Srpska tajno zadužuje za 800 miliona KM, zašto SNSD i SDA prave koalicije u mnogim opštinama… i da se ne bi o tome pričalo, dogovore se da se priča o nečemu što se desilo prije četrdesetak dana, otvaraju priče o ratovima, sukobima, tenzijama. Gnušam se njihovih priča koje nas zaustavljaju u bilo kakvom napretku“, ističe Borenović dodajući da ako vlast ima nešto da kaže, neka predloži parlamentima da se to izglasa.

„Mi smo ovu priču u Narodnoj skupštini Republike Srpske slušali godinama i 2009. godine smo predložili da istjeramo na čistac SNSD, koji je pričao o nezavisnosti, te dali na glasanje konkretan dokument koji predviđa samostalnost. Njima je to bio šok, jer im tako sva buduća priča za zamajavanje naroda gubi smisao i naravno, nisu glasali za. To je ta njihova lažna politika, prevara, da oni to suštinski ne žele, nego koriste za izgovor za svoje djelovanje i neuspjehe koje nas uvlače još dublje u razne probleme“, kaže Borenović.

On je istakao da je patriotizam koji propagiraju pomenute stranke lažan:

„To nije patriotizam. Oni ne žele dobro svom narodu, oni ne vole svoj narod. Oni ne rade svoj posao kako treba, da bi živjeli u jednoj modernoj i razvijenoj zemlji. Možda smo nekada bili fini i nismo u potpunosti nazivali stvari pravim imenom, ali istina je zapravo da su to prevaranti koji žele dobro samo sebi i da svojoj oligarhiji omoguće sve. Izgubili su svaki osjećaj za realnost, balans, činjenicu da će morati ljudima morati pogledati u oči i da su prešli svaku mjeru. To će se promijeniti i napredovaćemo tek kada ove vladajuće stranke i njihove politike pošaljemo u opoziciju i prošlost“, zaključio je Borenović.

Vuković: Stara matrica

„Po već dobro poznatoj matrici, kad god Milorad Dodik pokrene priču o raspadu BiH, sigurno je da iza svega skriva novu prodaju ili predaju srpskih interesa. Ta stara matrica upotrebljena je potpisivanjem sporazuma Dodikovog SNSD-a i SDA Bakira Izetbegovića o raspodjeli fotelja u Srebrenici, prema kojem je prva, ona predsjednika Skupštine, danas pripala Ćamilu Durakoviću s kojim se Dodik godinama ’častio’ teškim riječima“, rekao je zamjenik predsjednika PDP-a Nenad Vuković.

Vuković kaže da je veoma interesantno da se Dodik na jučerašnjoj konferenciji za medije koja je trajala sat vremena, pored petnaest tema o kojima je govorio, nije obavijestio javnost o novom savezu koji je potpisao sa SDA, ovaj put u Srebrenici.

On podsjeća da su PDP i SDS dali podršku jednom kandidatu za načelnika opštine Srebrenica i dali svoju saglasnost da to bude Mladen Grujičić iz SNSD, ali kako kaže „tada nismo znali i nismo dali saglasnost da se nakon izbora pravi koalicija sa Bakirom Izetbegovićem i Ćamilom Durakovićem, ali je zato svoju saglasnost za koaliciju SNSD-SDA dao reis Kavazović“.

„I dok u javnosti priča o podjeli BiH, on se sve čvršće veže za Bakira, ne samo u Srebrenici, već i u Doboju, Novom Gradu, Bratuncu i drugim opštinama Srpske gdje matematički ili objektivno nema potrebe za koaliciju sa strankama sa bošnjačkim predznakom. Nastavljaju i dogovorenu politiku da jedan priča o secesiji, drugi prijeti ratovima, sve zarad održavanja političkih tenzija na kojima opstaju. Ni napadi na Željka Komšića očito ne važe u Srebrenici, gdje su zajedno u koaliciji, što je ogolilo svu licemjernost i nedosljednost Dodikovih riječi, koje očito služe samo za prikupljanje dnevno-političkih poena“, ističe Vuković.

Vuković kaže da je SNSD na čelu sa Dodikom još jednom pokazao neprincipijelnost i promjenu političkog stava, te očekujemo da će konačno platiti cijenu na izborima 2022. godine i da će njegova politika postati loša prošlost Republike Srpske.

(SB)