Politika 26.05.2021.

BORENOVIĆ: VSTS ćuti na kriminal i korupciju, a obračunava se sa Vukanovićem

ČITANJE: 1 minuta

„Neprijatno sam iznenađen činjenicom da je Visoki sudski i tužilački savjet BiH reagovao na logičan javni govor narodnog poslanika Nebojše Vukanovića, pogotovo što godima glasno ćute na ubistva, kriminal i mnogobrojne koruptivne afere. Ovakve reakcije nisu primjerene, niti su uloga VSTS-a, nego mu je uloga da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe, što nažalost, ne čini“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović, saopšteno je iz ove partije.

Borenović ističe da u VSTS-u očigledno zaboravljaju da su pozicije sudija i tužilaca javne i izuzetno odgovorne:

„S tim u skladu, podliježu kritici građana, narodnih poslanika i cjelokupne javnosti, posebno ukoliko izlaze iz okvira svojih pozicija. VSTS treba da vrati povjerenje građana u pravosuđe, umjesto što se putem saopštenja obračunava sa narodnim poslanikom“, ističe Borenović.

Naglasio je da su građani gladni pravde, da svima treba nezavisno, efikasno i nepristrasno pravosuđe, te da i VSTS snosi svoju odgovornost zašto je stanje ovakvo kakvo jeste:

„Iz tog razloga su kritike opravdane i umjesto saopštenja koja se odnose na postupke narodnog poslanika i imaju politički prizvuk, bilo bi bolje da se više energije usmjeri na profesionalizaciju i vraćanje integriteta u pravosudne institucije, te na taj način vrati povjerenje građana u iste“, zaključuje Borenović.

On dodaje da očekuje da će novo rukovodstvo VSTS ipak uvesti suštinske promjene u svom pristupu, osigurati značajniju transparentnost, a prije svega posvetiti mnogo više pažnje odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija.

(SB)