Politika 19.10.2021.

BORENOVIĆ: Zbog poteza vlasti idemo prema situaciji da niko iz RS ne može da nabavi lijek

ČITANJE: 2 minute

Predjednik PDP-a Branislav Borenović nakon sastanka lidera stranaka opozicije iz Republike Srpske u Istočnom Sarajevu komentirao je najavu osnivanja parainstitucija u tom entitetu, među kojima je prva agencija za lijekove.

“O čemu mi pričamo? O zakonu koji se sutra donosi u Narodnoj skupštini Republike Srpske zato što, po njima, pod hitno treba prevazići situaciju vezanu za kiseonik, a zakon stupa na snagu za šest mjeseci. Kakve je to manipulacija? Treba ti šest mjeseci da traje kriza, da živimo u neizvjesnosti, strahovima da čekamo da tamo neki ludak s jedne, druge ili treće strane zapuca, je li to treba?”, upitao se Borenović, prenosi Klix.

Već danas otkazuju narudžbe privrednicima iz RS

On je naglasio da nije jasno kako će funkcionirati najavljena agencija za lijekove u Republici Srpskoj s obzirom na to da zdravlje stanovnika nije ono o čemu razmišlja Milorad Dodik, nego isključivo o kupovini vremena do izbora.

“Hiljadu pitanja, a nijednog odgovora, osim toga ‘treba nam nešto da dugo drži priču’. Šta njegova najava znači niko ne zna. Da li više niko iz RS neće moći nabaviti lijek, medicinsku opremu? Da li znate da se već danas otkazuju narudžbe privrednicima, traže dobavljače iz drugih zemalja”, rekao je Borenović.

On je Dodikove poteze nazvao avanturom, hazarderstvom, kockanjem.

“Ne možemo podržati sunovrat, provaliju”, rekao je Borenović.

Potcrtao je da opozicija osuđuje jednostrano djelovanje, a da je najveća vrlina i vrijednost BiH dogovor.

Nećemo da budemo Južna Osetija, već Bavarska

“Kako su napravili konsenzus da povećaju broj zaposlenih u Predsjedništvu BiH za 20 posto i kupe 20 automobila, kako su postigli konsenzus da u Parlamentarnoj skupštini BiH kupe tri BMW-a…”, podsjetio je Borenović.

Kako je podcrtao, “neće trpiti njihove neuspjehe i nesposobnosti da vode zemlju i da Republika Srpska ide u izolaciju”.

“Nećemo da budemo Dombas, Južna Osetija, Abhazija. Poštujemo ih, ali hoćemo da budemo Bavarska, Štajerska, Lombardija, Koruška, da budemo u društvu zemalja koje imaju plaću i penziju koja je danas za nas nedostižna, a koje hoćemo da stignemo”, rekao je Borenović.

(SB)