Svijet 22.10.2022.

Boris Džonson prekinuo odmor i vratio se u zemlju da se bori za povratak na vlast

ČITANJE: 1 minuta

Bivši britanski premijer Boris Đžonson vratio se kući u subotu sa namjerom da pokuša osvojiti drugi mandat samo nekoliko sedmica nakon što je bio primoran da se povuče, i pored upozorenja da bi njegov povratak stvorio još veći haos. Potencijalni kandidati za zamjenu premijerke Liz Tras, koja je dramatično dala ostavku u četvrtak nakon samo šest sedmica na vlasti, upustili su se u bjesomučni vikend lobiranja kako bi osigurali dovoljno nominacija za ulazak u nadmetanje za premijersko mjesto prije isteka roka u ponedjeljak, prenosi Klix.

Za ulazak u trku potrebno je osigurati podršku 100 konzervativnih zastupnika.

Johnson, koji je bio na odmoru na Karibima kada je Truss podnijela ostavku, nije javno komentarisao mogućnost povratka na “stari posao”, ali je dobio je podršku desetine konzervativnih zastupnika. Ministar trgovine James Duddridge rekao je u petak da mu je Džonson rekao da je “spreman za to”.

Sky News je prenio kako je dio putnika izviždao Johnsona u avionu na letu za Britaniju. Avion je na aerodrom Gatwick sletio u subotu ujutro.

Povratak Džonsona bi bilo izvanredno političko uskrsnuće za bivšeg novinara i bivšeg gradonačelnika Londona, koji je Downing Street napustio obavijen skandalima.

Među ozbiljnije kandidate za novog premijera Velike Britanije ubrajaju se i bivša ministrica odbrane Penny Mordaunt koja je prva zvanično javila kandidaturu, te Rishi Sunak koji je poražen od Tras.

(Z.M)