Politika 13.11.2020.

Boris Jerinić za Banjaluka.net: Nastavljamo putem razvoja, Doboj konačno mora iskoristiti prednosti koje posjeduje

ČITANJE: 6 minuta

“U protekle dvije godine građani su dobili pravu sliku o tome ko sam, koliko mogu i šta želim. Izbori će označiti samo momenat u kome ćemo dobiti ogromnu odgovornost i nastavak borbe kako za svakog pojedinca, tako za društvo u cjelini”, rekao je Boris Jerinić, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Doboja.

Govoreći o kandidatskoj listi za odbornike u Skupštini Grada, Jerinić je u intevjuu za Banjaluka.net istakao da je vodeći se principom zastupljenosti u svim oblastima života i rada, SNSD ove godine ponudio najjaču listu, spremnu da odgovori svim izazovima.

“Ovo je jedna  mlada, ambiciozna i hrabra grupa ljudi, ali u njenom sastavu je i jedan dio vrlo iskusnih, dokazanih i čestitih privrednika, stručnjaka i  patriota. Šta očekivati od ovakve liste nego da zadobije povjerenje građana u vrlo visokom procentu”, naglasio je Jerinić.

Osnovna poruka koju SNSD šalje ovogodišnjom predizbornom kampanjom je „Okupljanje za Srpsku“. Oko kojih pitanja, ideja i problema se ove godine SNSD okuplja u Doboju?

U Doboju smo se, kao uostalom i širom Srpske, okupili u želji i namjeri da pobijedimo. Čvrsti smo u toj svojoj namjeri, jer imamo čvrste vizije, jasna opredjeljenja, snagu, sposobnost, pa ako hoćete i prkos i hrabrost. Sve to nam je potrebno da, kao prvo, zadržimo kontinuitet rada i zaokruživanja svega onoga što smo sebi zacrtali, zatim da savladamo pošast koja je zadesili cijelu planetu kako bismo nastavili normalan život i životne bitke. Okupljeni, možemo prevazići sve, pobijediti nedaće i nastaviti putem razvoja. U našem gradu, Doboju, okupljeni smo pod parolom  razvoja,  prosperiteta i budućnosti.

Koje su to aktivnosti koje su obilježile protekli mandat i kako ste zadovoljni njihovom realizacijom? Šta biste izdvojili?

Do sada sam nekoliko puta u ovakvim i sličnim prilikama istakao da smo imali zaista buran period kada su u pitanju projekti, otvaranje radova i gradilišta, i istinski sam srećan kada ih nabrajam, jer ima šta da se nabroji.

Najvidljiviji, mogu reći i grandiozan  projekat svakako je izgradnja auto-puta 5C, vrlo značajnog za Doboj kao saobraćajno čvorište regiona. Već vidimo jasne konture petlje Johovac (Tovira) do petlje Rudanka (Kostajnica), a napominjem da je to samo dio mreže modernih puteva koji će se ukrštati u Doboju. Sportska dvorana se izgrađuje planiranom dinamikom. Potpuno smo rekonstruisali ulicu Kralja Aleksandra, u toku su radovi na završetku rekonstrukcije ulice Kneza Lazara, i to je nastavak radova na saobraćajnicama grada, nakon nedavne obnove ulica Vojvode Sinđelića, Kralja Tvrtka, bulevara Nikole Tesle… Započeti su sanacija i obnova kulturno-istorijskog zdanja Sokolskog doma. Vladičanski dvor, građevina koja pripada duhovnoj i kulturnoj baštini grada, zablistala je u novom sjaju. Iako možda manji po budžetu, vrlo nam je drag i značajan posao dogradnje aneksa na zgradi Regionalnog muzeja, u koji će biti smješten legat umjetnika svjetskog glasa, našeg sugrađanina Dragutina Handanovića. Prva od tri faze izgradnje opšte bolnice, izrada glavnog projekta, okončana je i slijede druga i treća faza, izgradnja i opremanje. Medicinska škola dobija sportsku dvoranu za svoje potrebe, FK Sloga  je ovih dana upisao prvi direktni televizijski prenos sa novih tribina i  stadiona. Uređuje se potok Liješanj koji je decenijama bio uzročnik poplava, kao i korito rijeke Bosne, što je priprema za izgradnju keja i šetališta…  Onaj ko ne vidi značaj i veličinu ovoga što se radi u Doboju, zaista mora biti krajnje zlonamjeran ili nezainteresovan. Ja sam istinski ponosan što sam dio ove priče.

Ulazimo u završnu fazu predizborne kampanje. Na koji način ste građanima Doboja predstavili svoj politički program za naredne četiri godine, ukoliko u obzir uzmemo aktuelnu epidemiološku situaciju i nemogućnost tradicionalnog masovnog okupljanja?

Bukvalno svaki dan, bez odmora ili pauze, bio sam u komunikaciji sa sugrađanima. Sa svojim timom sam se trudio da budem dostupan svakom pojedincu, mjesnoj zajednici, da čujem probleme i dam dopirnos u njihovom rješavanju. Epidemiološka situacija je onemogućila bliske kontakte sa ljudima, i onaj do sada uobičajeni manir okupljanja, ali sam zato multiplicirao pojedinačne posjete, kontakte na svim nivoima. Ovo je bio samo nastavak kontinuiteta rada koji sam započeo prije dvije godine, i smatram da je moj maksimalni trud i zalaganje pravi pokazatelj toga koliko volim svoj grad, i kakav sam prijatelj svima onima sa kojima sam odrastao i sa kojim živim.

Šta vidite kao osnovne prednosti kandidata i liste SNSD-a i kakve su Vaše prognoze i očekivanja u pogledu novog skupštinskog saziva grada Doboj?

Naša lista je, tvrdim, jedna od najjačih koje je Doboj ikada ponudio. Njen sastav je takav da se može odgovoriti na sva pitanja, iz svih oblasti života i rada, jer smo vodili računa o raznovrsnosti i kvalitetu u struci. Takođe, ovo je jedna  mlada, ambiciozna i hrabra grupa ljudi, ali u njenom sastavu je i jedan dio vrlo iskusnih, dokazanih i čestitih privrednika, stručnjaka i  patriota. Šta očekivati od ovakve liste nego da zadobije povjerenje građana u vrlo visokom procentu, usuđujem se reći do nivoa skupštinske većine. To ne znači samovolju niti nametanje odluka, već odgovornost koju nosi liderstvo i pozicija, ali u isto vrijeme nam je namjera da intenzivno sarađujemo sa svima kojima je dobrobit Doboja na srcu.

Koji su to potencijali na kojima treba da bude fokus razvoja i poboljšanja stanja u Doboju i kakvi su Vaši planovi u tom pogledu?

Doboj  konačno mora iskoristiti prednosti koje prirodno posjeduje, a to znači sve one dobrobiti koje može imati svojim geografskim i strateškim položajem. Ovaj grad je uvijek bio velika raskrsnica, čvorište puteva, i to je ogroman potencijal. To podrazumijeva tranzit, trgovinu, robne terminale,  ali i sjedište obrazovnih, kulturnih i naučnih institucija. Gdje god krenete kroz Republiku Srpsku, BiH, i širim regionom od sjevera ka jugu, ili pravcem istok-zapad, neminovno prolazite preko teritorije grada Doboja. To otvara i velike mogućnosti za sektor ugostiteljstva, turizma. Naš zadatak će biti obezbjeđenje uslova i atmosfere za razvoj poslova i projekata iz ovih oblasti, privlačenje kapitala. A onda je i bolji život tu.

Koji će biti vaš prvi potez, kao gradonačelnika ukoliko Vam birači ponovo ukažu povjerenje?

Ne sumnjam da ću dobiti povjerenje svojih sugrađana, jer smatram da su u protekle dvije godine dobili pravu sliku o tome ko sam, koliko mogu i šta želim. Izbori će označiti samo momenat u kome ćemo dobiti ogromnu odgovornost i nastavak borbe kako za svakog pojedinca, tako za društvo u cjelini, za našu lokalnu politiku koja ima jasnu viziju, a to je prosperitetan i grad budućnosti. Ono što nastavljamo jeste realizacija projekata započetih ali i novih, sjajnih  na ponos grada i građana.

(Nevena Stanojević/ Banjaluka.net)