BORIS SPASOJEVIĆ: Milioni uloženi u razvoj Laktaša

Za projekte iz raznih oblasti na području Laktaša od početka ove godine uložena su 5,2 miliona maraka, a cilj je da ta ulaganja u narednom periodu budu još veća, istakao je predsjednik lokalne Skupštine Boris Spasojević.

– Za devet mjeseci realizovano je više od 30 projekata, najviše infrastrukturnih, a do kraja godine u planu je realizacija još sedam – rekao je Spasojević.

GLAS: Koji su najznačajniji projekti koji su u toku ove godine realizovani u Laktašima?

SPASOJEVIĆ: Najveći i najznačajniji projekat je završetak vodovoda u Glamočanima, na koji je priključeno oko 250 domaćinstava, te opremanje i proširenje izvorišta u Maglajanima. Osim toga značajno je izdvojiti i rekonstrukciju mosta na Vrbasu u Trnu. U mjesnim zajednicama smo sanirali društvene domove i izgradili sportska i dječija igrališta. Poučeni iskustvom iz 2014. godine, kada su nas zadesile velike poplave, sproveli smo desetak velikih projekata sanacije vodotoka i uređenja korita rijeka. Sve je urađeno u saradnji sa Vladom RS i UNDP-om. Urađena je i rehabilitacija puteva u dužini od 21 kilometar i izgrađen vatrogasni dom.

GLAS: Koje aktivnosti planirate da realizujete do kraja godine?

SPASOJEVIĆ: Planiramo da realizujemo još sedam projekata, u koje će biti uloženo 4,6 miliona maraka. Najveći projekat je izgradnja kružne raskrsnice na magistralnom putu M16, koja će rasteretiti taj putni pravac. U taj projekat biće uloženo 1,8 miliona maraka. Planirana je i izgradnja vrtića u Aleksandrovcu, za koji je izdvojeno milion maraka, te rekonstrukcija putnog pravca Drugovići – Šeškovci – Stari Martinac, u koji će biti uloženo 1,5 milion KM. Sa onim što je uloženo do sada i ovim što planiramo u narednom periodu ulaganje u opštinu Laktaši u 2018. godini iznosiće oko 10 miliona maraka.

GLAS: Koliko je za Laktaše značajno otvaranje područnog odjeljenja Muzičke škole “Vlado Milošević”?

SPASOJEVIĆ: Vlada Srpske usvojila je inicijativu za osnivanje tog područnog odjeljenja i zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture RS da da saglasnost za početak njegovog rada. Muzičku školu je do sada pohađalo oko 35 učenika iz Laktaša. Otvaranjem područnog odjeljenja stiču se uslovi za upis oko 80 učenika i u mnogome će im biti olakšan rad. Mnogo više djece koja imaju želju da se bave muzikom sa područja naše opštine sada će imati šansu za to.

GLAS: Opština Laktaši pruža podršku i sportskim društvima. U čemu se ona ogleda?

SPASOJEVIĆ: Opština subvencioniše sportska društva, tako da ona ne plaćaju korišćenje sportskih dvorana. Naš najveći sportski klub je Igokea, koji okuplja više od 400 mladih. To je veoma bitno, jer jedno dijete više u dvorani znači jedno dijete manje na ulici.

(Glas Srpske)

DODIK: Oko Pavića bilo mangupa koji su radili protiv koalicije

Milorad Dodik, predsjednik RS i novoizabarni član Predsjedništva BiH, rekao je da SNSD sa koalicionim partnerima radi na formiranju skupštinske većine, te dodao da postoje pojedinci koji nisu radili u interesu koalicije. “Neki su radili direktno protiv kolaicije, a pripadaju nekim od naših koalicionih partnera. Narednih dana ćemo to da ispitamo. Niko neće biti zaštićen

RADOJIČIĆ: Netačne tvrdnje o navodnom falsifikovanju zapisnika sa biračkih mjesta u Banjaluci

Banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić rekao je danas da nisu tačne tvrdnje predsjednika PDP Branislava Borenovića o navodnom falsifikovanju zapisnika sa biračkih mjesta u Banjaluci, navodeći da ni on, ni Gradska uprava nemaju nikakve nadležnosti za sprovođenje izbornog procesa. – Predsjedniku PDP bi trebalo da bude jasno da gradonačelnik bilo kojeg grada u BiH, pa tako

MEĐU NJIMA I JEDNA BANJALUČKA Kineski jezik pred osnovcima u četiri škole

Učenici u četiri osnovne škole uskoro bi trebalo da počnu da izučavaju kineski, a znakove i gramatiku jednog od najtežih svjetskih jezika pokazivaće im predavači iz Kine. Ovaj jezik sa Dalekog istoka ušao je na mala vrata u obrazovni sistem Srpske u prošloj školskoj godini, kada je u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Istočnom Novom

Banjalučki mališani iz centra grada poslali poruke o pravima djece

Mališani iz 10 vrtića danas su u Gospodskoj ulici prodavali svoje rukotvorine i recitovali o dječjim pravima i obavezama. Na izložbeno-prodajnom štandu u centru grada djeca su prodavala rukotvorine koje su napravili na kreativno-edukativnim radionicama u vrtićima, a u prigodnom programu su kroz igru, pjesmu i recitaciju pričali o dječjim pravima, ali i obavezama. Ova

KLUB NOVINARA BANJALUKA: Tražimo izmjenu Krivičnog zakona

Klub novinara Banjaluka poziva novu većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske da na prvoj redovnoj sjednici, po hitnom postupku, na dnevni red uvrsti i usvoji izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske kojima će se napad na novinare tretirati kao napad na službeno lice.

UNIVERZITET U BANJOJ LUCI Posao za sedam pripravnika

Prof. dr Radosalav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, 10 oktobra 2018 godine u prostorijama Rektorata, potpisao je ugovore o obavljanju pripravničkog staža sa sedam pripravnika, koji će pripravnički staž obaviti na Univerzitetu.