Vijesti 12.01.2016.

Borkovići: Bolja zdravstvena usluga za 1.700 mještana

ČITANJE: 2 minute
borkovici zdravstvo
Na radost ljekara i mještana, koji su dosad zdravstvene usluge imali u trošnoj baraci, juče je otvorena novoizgrađena ambulanta porodične medicine u mjesnoj zajednici Borkovići.

Za njenu izgradnju je utrošeno 194.570 KM. Novi objekat, koji je opremljen potrebnom medicinskom i računarskom opremom te savremenim namještajem, otvorili su Željka Cvijanović, premijerka RS, Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, Slobodan Gavranović, gradonačelnik, i Gordana Tešanović, direktorka Doma zdravlja. Cvijanovićeva je rekla da je Vlada za izgradnju ove zdravstvene ustanove izdvojila 70 odsto ukupnih sredstava, a da je ostatak izdvojio grada.

-Ovo je samo jedan od projekata u okviru velikog programa razvoja seoskih područja. Ova ambulanta će, umjesto dasadašnjih tri dana, raditi pet dana u sedmici, a u okviru nje radiće i laboratorija- navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakala da je u ambulanti registrovano 1.700 mještana, što pokazuje opravdanost projekta.

Bogdanić je rekao da otvaranjem ambulante u Borkovićima zdravstvena zaštita postaje kvalitetnija i dostupnija svim mještanima, kojima je poželio da novu ambulantu koriste više u preventivne svrhe.

Gavranović je istakao da je grad, pored novačnog uloga od 30 odsto, uložio i zemljište, projektnu dokumentaciju i sve troškove građevinske dozvole.

-Ovo je jedan od objekta u nizu porodičnih ambulanti koje smo realizovali, a ostalo je da u još pet mjesnih zajednica izgradimo objekte- istakao je gradonačelnik.

Tešanovićeva je objasnila da je to objekat od oko 130 kvadratnih metara, te u svom sastavu ima ljekarsku ordinaciju, medicinske intervencije i malu hematološku laboratoriju.

-Ono što mještane ovog naselja veseli, jeste činjenica da smo mi ovdje radili tri dana u sedmici, ali zbog broja registrovanih pacijenata odsad će to biti pet dana- rekla je Tešanovićeva.

Mirko Blagojević, zamjenik predsjednika Savjeta MZ Borkovići, rekao je da mještanima puno znači izgradnja nove ambulanta, jer su dosad zdravstvene usluge imali u baraci koja je sagrađena prije više od 45 godina.

(NN)