Vijesti 11.05.2016.

BORS ne podržava ni protest ni miting, pojedine NVO uz SzP

ČITANJE: 2 minute

vlcsnap-2016-05-11-19h23m37s13

Ne podržavamo ni proteste ni miting – poručuju iz BORS. Tvrde da nisu priklonjeni nijednom političkom bloku i da ne učestvuju u organizaciji okupljanja. Za razliku od jučerašnjeg poziva dijela organizacija proizlišlih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, koje su građanima poručile da bojkotuju skupove, BORS ima nešto umjereniji stav. Poručuju borcima da svako ima pravo da odluči da li će 14. maja prošetati do Trga Krajine. Umjesto na građane, apeluju na organizatore.

Podrška stavovima BORS- stigla je i od ministra rada i boračko-invalidske zaštite, Milenka Savanovića. Poručuje da su borci ispravno odlučili da u politiku ne treba da se miješaju.

“Ne treba se dijeliti. Jer i boračka organizacija je, borci su najviše dali za stvaranje RS, i svaki vid ugrožavanja integriteta RS, institucija RS, svaki vid eventualnosti oko nekih nemira, oko haosa, najviše ide u prilog boračkoj organizaciji”, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

Sve boračke organizacije rekle su svoje. Njihovi apeli očigledno ne dotiču mnogo ni vlast ni opoziciju. I jedni i drugi se uveliko pripremaju za 14. maj. Savez za promjene dobio je i zvaničnu dozvolu za okupljanje u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”. Njima su se priklonili pripadnici mnogih NVO – mali akcionari, radnici “Jelšingrada”, “Čajaveca”, ali i nezadovoljni pojedinci. Neki su danas stali za govornicu i pozvali građane na protest. Iz SZP poručuju da su i boračke kategorije podijeljene.

“Vi imate najavu dijela boračkih kategorija koji će prisustvovati skupu, a imate najavljeno dijela boračkih kategorija koje će isto tako bojkotovati i jedan i drugi skup. To je pravo svakog pojedinca. Ja mislim da i ove najave boračke govore o tome ko je bliže, a ko dalje od vlasti”, rekao je poslanik u Narodnoj skupštini RS Miroslav Brčkalo.

Željka Cvijanović danas se nije bavila stavovima boraca. Poručuje da nije iznenađena istrajnošću opozicije, jer su, kako kaže, sebi zadali politički zadatak. Svoje pravo opkupljanja će, kaže, iskoristiti i vladajuča koalicija.

“Da na jedan pristojan, primjeren, dostojanstven, pozitivan način, pokaže zapravo da je nama RS najvažnija od svega, da mi nemamo namjeru da ulazimo u ta razna uličarenja, politička i svaka druga”, rekla je premijer RS Željka Cvijanović.

Uprkos zabrinutosti boračkih kategorija, za proteste su, tvrde i vlast i opozicija – spremni. Dok Savez za promjene poručuje, da su, uprkos opstrukcijama vlasti, za svoje mjesto na ulicama uspjeli da se izbore, iz vladajuće koalicije odgovaraju da im ne brane održavanje protesta.

(ATV)