Vijesti 04.05.2016.

BORS: Vlada nema dobro rješenje za nezaposlene boračke kategorije

ČITANJE: 2 minute
bors
Vijest o 515 novih radnih mjesta za djecu poginulih boraca nije pretjerano obradovala Boračku organizaciju RS. Za nezaposlene članove porodica poginulih imali su, kažu, pregršt planova. Nijedan od njih, tvrde, Vlada RS nije uvažila, jer u donošenju akcionog plana nisu ni učestvovali.

Duško Miletić, predsjednik Predsjedništva BORS kaže da o neuspjehu takvog rješenja skoro tri mjeseca svjedoče štrajkači u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”.

“Djeca poginulih boraca koja su u parku uglavnom su djeca koja su koristila to pravo. Uzeli su ta sredstva, potrošena su sredstva. Niti ima para, niti ima radnih mjesta. Ponovo su se ta djeca javila, vratila na Biro za zapošljavanje ili su nezaposlena. Ako nisu na Birou onda su nezaposlena”, rekao je predsjednik Predsjedništva BORS Duško Miletić.

Da nije dovoljno, kao i Boračka organizacija, misle i štrajkači iz banjalučkog parka. Miroslav Gnjatović kaže da je dobro što se stvari pomjeraju iz mrtve tačke. Ipak, sumnja da će se naći u statistici, kako kaže, srećnika koji će dobiti posao. Nikud ne mrda, poručuje, dok ne dobije ono što mu po zakonu pripada.

“Odavde ne mislim otići, kao ni moje kolege, znači evo koliko smo izdržali ovde, namučili se, prehladili se, i ne znam šta sve nismo sve prošli, razna iskušenja naravno, borimo se kako znamo i umijemo da dobijemo taj posao”, rekao je Miroslav Gnjatović.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite, Milenko Savanović, kaže da je nešto više od 2,5 miliona djeci poginulih boraca dovoljno da svako dobije radno mjesto. Zajedno sa Zavodom za zapošljavanje osmislili su, tvrdi, program, koji će najviše odgovarati upravo boračkim kategorijama.

“Sve ono što je Udruženje porodica poginulih prijavilo, to je 274 djece, uobzirili, da kroz ovaj akcioni plan zaposlimo. I praktično, mi smo imali to u vidu i oni su u prioritetu kada je u pitanju pozicija koja je negdje u visini 2 miliona i 630 hiljada maraka”, smatra ministar.

Novi akcioni plan Vlada RS planira u julu. Za sedam dana, BORS će utvrditi koje mjere će im ponovo ponuditi.

Kako ATV saznaje, jedna od njih biće subvencionisanje doprinosa boračkim kategorijama, kako bi bili konkurentniji na tržištu rada i jeftiniji poslodavcima od ostalih radnika.

(ATV)