Vijesti 05.02.2021.

Bosanac patentirao nuklearnu bombu: Riječ o potpuno novoj vrsti koja ima potencijal promijeniti svijet

ČITANJE: 3 minute

lzum spada u oblast atomskog fuzijskog oružja koje iskorištava plazmu – atomsku jezgru kisika i azota za stvaranje eksplozije, navodi se u pojašnjenju patenta Nedžiba Murtića.

Bosanac Nedžib Murtić patentirao je novu vrstu nuklearne bombe koja, kako tvrdi, ima potencijal da promijeni svijet koji poznajemo.

Naime, Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine u maju 2019. godine izdao je rješenje o dodjeli konsenzualnog patenta za pronalazak pod nazivom „Eksplozivno reaktivna naprava“, piše Avaz.

Obrazloženje izuma

U obrazloženju patenta navodi se da se eksplozivno reaktivna naprava sastoji iz tri skupa komponenti. Prvi skup komponenti su olovna cijev oblika epruvete, koja je šuplja s jedne strane, radioaktivna supstancija i gama-zrake. Drugi skup komponenti su elektromagnet pozitivnog naboja, pozitivna anoda, zrak, kisik, azot, a treći olovna obloga i elektromotor.

– lzum spada u oblast atomskog fuzijskog oružja koje iskorištava plazmu, odnosno atomsku jezgru kisika i azota za stvaranje eksplozije – navodi se u objašnjenju patenta.

Dodaje se da prilikom napuštanja atomske jezgre težih elemenata neutroni posjeduju ogromnu temperaturu, prolaze kroz magnetno polje pozitivnog naboja i dolaze u mehanički dodir s magnetom, tope magnet i tako plazma napušta komoru, odnosno dolazi u dodir s vlažnim zrakom, a kao posljedica dolazi do lančanog zapaljenja vodika u vlažnom zraku na ogromnom prostranstvu.

U objašnjenju patenta se navodi i način primjene ovog pronalaska.

– Na taj način pronalazak omogućava praktičnu, trajnu i korisnu spravu koja se može ekonomično proizvesti, te uključuje bitna poboljšanja u odnosu na ranije poznata atomska naoružanja ovog tipa. Stručnjacima će biti očigledno da je moguće načiniti brojne preinake i promjene atomskog naoružanja prema ovom pronalasku, bez napuštanja obima i suštine pronalaska – naglašeno je.

Fisijska bomba

Pronalazač ove nove vrste nuklearne bombe ekskluzivno za „Avaz“ govorio je o svom izumu.

– Ova bomba se može koristiti kao aviobomba. Svi elementi se mogu staviti na neko postolje i ugraditi u raketu te nju onda ispaliti na neprijateljske položaje. Ova bomba bila bi jača od fisijske bombe ili, bolje rečeno, od obične atomske bombe. I na nivou je s fuzijskom ili hidrogenskom bombom – pojasnio je Murtić.

Dodao je da se ova nova vrsta nuklearne bombe može nazvati i ekološkom nuklearnom bombom.

– Nakon vrlo snažne eksplozije nema radijacije, kao što je to kod klasične atomske bombe. Radi se o novoj tehnologiji, nakon oslobađanja ogromne energije, ne ostaje radioaktivna pustoš – naglasio je Murtić.

 Nagrađivani izumi

– Prvi moj patent je globus s magnetnim ležištem. Drugi je isto vezan za magnetni ležaj, a radi se o točku na automobilu. Treći patent je, također, univerzalni točak s grijačem. Ovaj izum je bio na izložbi u Zagrebu, ali nije osvojio nagradu. Ipak, za ovaj univerzalni lebdeći točak dobio sam dvije nagrade u Ženevi i Parizu. U Parizu sam dobio srebrenu medalju, a u Ženevi bronzanu – kazao nam je Murtić.

(E.M)