Politika 09.05.2019.

BOSANČIĆ (DEMOS): Javnost u RS uznemirena nakon sramne presude Elfeti Veseli

ČITANJE: 1 minuta

Generalni sekretar DEMOS-a Boran Bosančić upozorio je danas da je javnost u Republici Srpskoj uznemirena nakon sramne prvostepene presude Suda BiH, kojom je Elfeta Veseli osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika.

“Činjenica da je Sud BiH u ovom slučaju primjenio Krivični zakon bivše SFRJ iz 1976. godine cime je omogućeno da se osudjenoj Elfeti Veseli moze izreci niza kazna od zasluzene, cime je dovedena u povoljniji polozaj u odnosu na druge osuđenike za daleko manje brutalnija krivicna djela. Da je Sud BiH primjenio Krivični zakon BiH iz 2003. godine visina kazne koja bi se mogla izreci za ovo krivicno djelo bi bila od 20 do 45 godina, odnosno Elfeta Veseli bi bila minimalno osudjena na kaznu zatvora od 20 godina’’, naglasio je Bosančić.

On je ocijenio da je postupanje Suda BiH i u ovom slučaju zasnovano na dvostrukim aršinima, jer je za Srbe pred tom sudskom institucijom do sada u najvecem broju slucajeva primjenjivan Krivični zakon BiH iz 2003. godine.

“Od Tužilaštva BiH očekujem da podnese žalbu na presudu, a od Apelacionog vijeća Suda BiH da maksimalno pooštri kaznu, imajući u vidu težinu i brutalnost zločina”, rekao je Bosančić.

Sud BiH izrekao je juče prvostepenu presudu kojom je Elfeta Veseli osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika, dok je optužbe oslobođen njen nadređeni Sakib Halilović, kao komandant Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH.

(Srna)