Politika 13.05.2019.

BOSANČIĆ (DEMOS): Podrška demografskoj inicijativi predsjednice RS, neophodne i mjere za selo

ČITANJE: 1 minuta

Reagujući na današnji sastanak predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa članovima Savjeta za demografsku politiku RS, generalni sekretar DEMOS-a Boran Bosančić dao je punu podršku inicijativama koje su dogovorene tom prilikom, kao i planu da se donese Nacionalni program za demografsku obnovu koji će da sadrži cijeli niz mjera.

– Loša demografska slika je najveći problem u RS i zato je hvatanje u koštac s ovim problemom i najteži izazov. Vrlo je važno da se u ovom Nacionalnom programu demografske obnove obrati pažnja na demografsku politiku u vezi sa selom. Danas u RS imamo situaciju da u 217 sela nema nijednog stanovnika, a mnoga druga su na izdisaju. A snažno selo je osnovni preduslov za proizvodnju hrane, koju sve više uvozimo, pri čemu je vrlo često sumnjivog porijekla – smatra Bosančić.

On ističe da se u okviru mjera u Nacionalnom programu demografske obnove mora naći i način da se preko Investiciono-razvojne banke RS omogući beskamatna i subvencionisana linija kredita za kupovinu domaćinstava na seoskom području, kako bi život na selu bio stimulativan, a ne ograničavajući faktor.

– Vjerujem da će u ovom mandatu to da prati i čitav niz mjera s nivoa BiH koje su neophodne i usko povezane sa privredom i spoljnotrgovinskom politikom – zaključio je Bosančić.

(opcija.net)