Politika 11.01.2017.

Bosančić: Ugovor sa prevoznicima treba mijenjati!

ČITANJE: 3 minute

Građani Banjaluke će od 1. februara plaćati 20 feninga veću cijenu karte u gradskom prevozu, odnosno umjesto 1,40 KM moraće izdvojiti 1,60 KM, a mjesečna karta će biti skuplja od jednu do tri marke.

Šef Kluba odbornika DNS-a Boran Bosančić smatra da je potrebno mijenjati ugovor koji Grad ima sa prevoznicima čim se za to steknu uslovi, jer ovakav nije pogodan ni za Grad ni za građane.

Inače, trenutno je na snazi ugovor sa prevoznicima koji je potpisan 2014. godine i važiće do kraja 2020. Do izmjena može doći ukoliko se strane potpisnice slože i odluče na taj korak ili nakon isteka važećeg ugovora.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove je rekao medijima da su, po sporazumu koji prevoznici imaju sa gradom, uslovi za povećanje cijene stečeni još prije nove godine.

– Cijena energenata povećana je za 15 odsto, što znači da su stečeni uslovi da se cijena vozne karte poveća. Do prvog februara će se provesti sva procedura koja je propisana, tako da se može očekivati da od 1.februara bude povećanje voznih karata – kazao je Sandić.

Na insistiranje gradnačelnika, cijena mjesečnih karata trebala bi ostati ista za penzionere, porodice poginulih boraca i invalide prve i druge kategorije. Pominje se i uvođenje jedinstvenih dnevnih karata.

– Imajući u vidu da su predstavnici Grada u februaru 2016. potpisali ugovor sa prevoznicima kada je cijena goriva na svjetskom tržištu bila najniža, a kojim je regulisano da ako dođe do poskupljenja goriva dolazi i do poskupljenja karata u gradskom prevozu, u ovom momentu teško da se nešto može učiniti. Čim se za to steknu uslovi Grad treba da ide u potpisivanje novog ugovora ili aneksa ugovora, kojim bi prava potrošača bila bolje zaštićena – rekao je Bosančić, koji je često u Skupštini govorio o problemima sa regulisanjem cijene karata.

Na pitanje šta bi trebalo izmijeniti u ugovoru Bosančić kaže da je važno da se u ugovoru veže cijena karte za cijenu goriva – približno odredivu ili da se odredi neki raspon cijene.

– Ako će se već ići u poskupljenje treba pooštriti kontrole, posebno kada je u pitanju tehnička ispravnost vozila, ali i kontrola kvaliteta guma i grijanja – istakao je Boran Bosančić.

Aneksom ugovora, koji je potpisan 1. februara 2016. – definisan je, između ostalog, mehanizam za korekcije cijene karata na način da ukoliko dođe do promjene cijene goriva za minimalno 15%, u roku od tri dana se mora utvrditi korekcija cijena karata, i na istu zatražiti saglasnost Grada.

Ovim aneksom su prevoznici bili obavezani da izvrše zamjenu određenog broja autobusa iz osnovnog ugovora, jer su tu tačno definisani autobusi kojima prevoznici mogu vršiti javni prevoz. Određeno je i da mora biti podmlađen vozni park.

Sa pojeftinjenjem pojedinačnih karata iz februara 2016. nisu oborene cijene mjesečnih karata, koje putnici i najčešće kupuju. Sada, sa novim aneksom ugovora, sa promjenom cijene goriva, u paketu idu promjene i pojedinačnih i mjesečnih karata.

Prevoznici su tvrdili da je cijena mjesečnih karata već jeftina i da nije ekonomska, kao i da posebne kategorije (penzioneri, RVI, …) dobijaju karte po mnogo povoljnijoj cijeni.

Putnici, s druge strane, kako pišu mediji, nisu zadovoljni novom odlukom i tvrde da im je i trenutna cijena poprilično nepovoljna.