Biznis 10.12.2015.

Bosanski Petrovac dobija banku

ČITANJE: 1 minuta
banka registracija

Bosna Bank International (BBI) će sutra otvoriti svoju poslovnicu u Bosanskom Petrovcu, čime ovaj krajiški gradić, brzom reakcijom rukovodstva opštine, ipak neće ostati bez jedine banke.

Iz ove banke su rekli da su tehnički sve pripremili za početak rada, te da će poslovnica početi obavljati sve bankarske usluge čim regulator, Agencija za bankarstvo, izda neophodna odobrenja, što se očekuje u narednim danima. Naime, ova opština je uvođenjem privremene uprave u Banku Srpske Banjaluka ostala bez jedine finansijske institucije na teritoriji opštine, što je zadalo velike probleme privrednicima i stanovništvu.

Tako su privrednici zbog nedostatka poslovnice ijedne banke prinuđeni da obavljaju platni promet ili da pazare nose u banke koje se nalaze u najbližim opštinama Ključ ili Bihać, a koje su udaljene i više od 50 kilometara. Pored toga, u Banci Srpske su ostali zarobljeni depoziti građana, a poljoprivrednici ne mogu podići svoje podsticaje, dok su zarobljena i sredstva komunalnih preduzeća opštine.

Zlatko Hujić, načelnik opštine Bosanski Petrovac, koja u posljednje vrijeme realizuje važne infrastrukturne projekte, rekao je da je opština ovoj banci bez bilo kakvih naknada dala poslovni prostor u sklopu zgrade opštinske administracije na period od sedam godina, gdje će plaćati samo struju i telefon.

(NN)