Politika 11.05.2016.

Bosić: Ekstremisti iz Srbije planiraju doći na proteste

ČITANJE: 2 minute
Mladen-Bosic

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić je kazao da se telefonom čuo sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem, te mu prenio saznanja o ekstremnim grupama iz Srbije koje planiraju doći na proteste u Banjaluku.

“Vučić me zvao telefonom da apeluje da protesti budu mirni. Ja sam mu prenio naša saznanja da postoje organizovane ekstremne grupe iz Srbije koje se organizuju da dođu na kontramiting koji organizuje Milorad Dodik. Shvatio sam da i Vučić ima tu vrstu informacija. Mi smo 19. aprila poslije sjednice Predsjedništva rekli da postoji mogućnost u saradnji sa drugim opozicionim strankama organizujemo proteste u maju u Republici Srpskoj”, kazao je Bosić.

On je naglasio da je tog istog trenutka Dodik izašao s tvrdnjom da će on organizovati kontramiting na istom mjestu u isto vrijeme. Bosić smatra da je on na takav način najavio neku vrstu nasilja i prijetnje.

“Očekujem od Dodika da ne ide tim putem, ipak je to huškanje naroda na narod. Što se tiče našeg prava da održimo proteste kao opozicija mi od njega nećemo i nemamo pravo odustati”, rekao je predsjednik SDS-a.

Bosić je kazao kako je nevjerovatno da od Gradskih vlasti Banjaluke organizatori protesta dobiju odgovor da su iz struktura vlasti rezervisali sve termine u maju mjesecu i prvu sedmicu juna na glavnom gradskom trgu.

“Jasno je da se vrši svaka moguća vrsta opstrukcije”, kazao je on.

“Danas sam dobio obavještenje da su Gradske vlasti odobrile organizovanje protesta u Parku Mladen Stojanović. Vidjećemo o čemu se radi, ali čujem da sve načelnike opština u RS koji pripadaju SDS-u ovih trenutaka zove policija RS, traži podatke o ljudima koji bi išli na proteste i traži da se uključi u sve to”, dodao je Bosić.

Bosić kaže da su tražili da održe mirne proteste u skladu sa zakonima RS, bez ikakvih sukoba i da neće odustati od tog prava.

“Ovo što radi Dodik s kontramitingom njemu stavlja na odgovornost za ove moguće nemile događaje na njega. Očekujem da organi Srbije intervenišu ukoliko imaju podatke o ekstremistima iz Srbije koji bi mogli doći ovdje da prave nerede, te da preduzmu korake u tom smjeru. Od policije RS očekujem da radi svoj posao i obezbjedi red i mir 14. maja u Banjaluci, a SDS i svi nezadovoljni građani imaju pravo iskazati svoje mišljenje i mi ćemo se boriti za svoje pravo”, zaključio je Bosić.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik