Bosić: Nećemo podržati nacrt zakona o pravima izabranih predstavnika Srpske od 1991. do 1996.

sds

sds

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske poslanici ove partije neće podržati Nacrt zakona o pravima izabranih predstavnika Srpske od 1991. do 1996. godine i izrazio nadu da će predsjednik Republike kao predlagač povući ovaj akt iz parlamentarne procedure.

Poslije sjednice Predsjedništva stranke, Bosić je rekao  da SDS priznaje sve zasluge ljudima koji su učestvovali i stvaranju Repubike Srpske, ali da je, kako tvrdi, ovaj zakon motivisan političkim interesima lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji pokušava da produbi konflikt sa SDS-om.

On je kao prijedlog SDS-a naveo sveobuhvatan zakon koji će tretirati kategorije koje su imale posebne zasluge za stvaranje Republike Srpske, kako se niko ne bi dovodio u diskriminišući položaj.

– Smatramo da ovo treba riješiti kroz vrednovanje ordena i medalja koje su u tom periodu dobili pripadnici civilnih i vojnih struktura, kako bi se mogli rangirati najzaslužniji kroz nacionalne penzije koje i danas postoje, ali koje nisu adekvatno primijenjene- tvrdi Bosić.

Govoreći o situaciji u SDS-u, Bosić je izrazio očekivanje da će se na sutrašnjoj skupštini Gradskog odbora Banjaluka situacija razriješiti i da će predsjednik ovog tijela Ognjen Tadić povući ostavku na tu funkciju.

– Tadićeva ideja bila je da funkciju predsjednika Gradskog odbora, koju je obavljao uz funkciju potpredsjednika stranke, prepusti nekom drugom i na taj način proširi front, što mi podržavamo, međutim bilo je evidentno da na Gradskom odboru nije dobio podršku većine da napusti tu funkciju i mislim da je prihvatio tu činjenicu- kaže Bosić, dodavši da je cijela priča u vezi sa tim prenaduvana i “služi da se sakrije ono što se dešava u SNSD-u.

On smatra da će Tadić povući ostavku na funkciju predsjednika Gradskog odbora do trenutka dok se ne stvore drugačiji uslovi i dok većina ne bude smatrala da neko drugi bude na toj poziciji.

Komentarišući briselske pregovore u okviru strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, Bosić je rekao da na tom sastanku nije ništa dogovoreno, osim konstatacije da će razgovori biti nastavljeni i da su pregovarači iz Republike Srpske pokušali da stvore utisak da su uspjeli da izvuku nešto pozitivno.

– Naprotiv, mislimo da je već sad evidentno da će pregovori teći ka formiranju još jedne pravosudne institucije na nivou BiH u vidu višeg suda- rekao je Bosić.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi VSTS bio ustrojen na načina kako je dogovoreno u Briselu, odluke bi se donosile preglasavanjem, što je za SDS neprihvatljivo.

Podsjećamo Banjaluka.net već je pisao o tome da bi  poslanici prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske mogli uskoro ostvariti pravo na mjesečnu nadoknadu od jedne i po prosječne mjesečne plate, odnosno oko 1.200 KM.

Dobrivoje Vidić, jedan od poslanika prvog saziva NSRS, kaže da je nesporno da bi svi učesnici u stvaranju Republike Srpske i koji su podnijeli teret tog doba trebali da dobiju određenu novčanu kompenzaciju, ali i smatra da je, na određen način, ova priča došla u potpuno pogrešno vrijeme.

Lider NDP-a Dragan Čavić kaže da se ovim aktom želi napraviti razdor unutar SDS-a i indirektno pružiti podrška novoosnovanom Izvornom SDS-u, u koji su ušli brojni poslanici prvog saziva.

Vazane vijesti:

http://banjaluka.net/ekskluzivno-poslanici-ratnog-saziva-parlamenta-srpske-dobice-mjesecnu-naknadu-od-1-200-km/

(Banjaluka.net, Agencije)

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.