Bosić: Nećemo podržati nacrt zakona o pravima izabranih predstavnika Srpske od 1991. do 1996.

sds

sds

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske poslanici ove partije neće podržati Nacrt zakona o pravima izabranih predstavnika Srpske od 1991. do 1996. godine i izrazio nadu da će predsjednik Republike kao predlagač povući ovaj akt iz parlamentarne procedure.

Poslije sjednice Predsjedništva stranke, Bosić je rekao  da SDS priznaje sve zasluge ljudima koji su učestvovali i stvaranju Repubike Srpske, ali da je, kako tvrdi, ovaj zakon motivisan političkim interesima lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji pokušava da produbi konflikt sa SDS-om.

On je kao prijedlog SDS-a naveo sveobuhvatan zakon koji će tretirati kategorije koje su imale posebne zasluge za stvaranje Republike Srpske, kako se niko ne bi dovodio u diskriminišući položaj.

– Smatramo da ovo treba riješiti kroz vrednovanje ordena i medalja koje su u tom periodu dobili pripadnici civilnih i vojnih struktura, kako bi se mogli rangirati najzaslužniji kroz nacionalne penzije koje i danas postoje, ali koje nisu adekvatno primijenjene- tvrdi Bosić.

Govoreći o situaciji u SDS-u, Bosić je izrazio očekivanje da će se na sutrašnjoj skupštini Gradskog odbora Banjaluka situacija razriješiti i da će predsjednik ovog tijela Ognjen Tadić povući ostavku na tu funkciju.

– Tadićeva ideja bila je da funkciju predsjednika Gradskog odbora, koju je obavljao uz funkciju potpredsjednika stranke, prepusti nekom drugom i na taj način proširi front, što mi podržavamo, međutim bilo je evidentno da na Gradskom odboru nije dobio podršku većine da napusti tu funkciju i mislim da je prihvatio tu činjenicu- kaže Bosić, dodavši da je cijela priča u vezi sa tim prenaduvana i “služi da se sakrije ono što se dešava u SNSD-u.

On smatra da će Tadić povući ostavku na funkciju predsjednika Gradskog odbora do trenutka dok se ne stvore drugačiji uslovi i dok većina ne bude smatrala da neko drugi bude na toj poziciji.

Komentarišući briselske pregovore u okviru strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, Bosić je rekao da na tom sastanku nije ništa dogovoreno, osim konstatacije da će razgovori biti nastavljeni i da su pregovarači iz Republike Srpske pokušali da stvore utisak da su uspjeli da izvuku nešto pozitivno.

– Naprotiv, mislimo da je već sad evidentno da će pregovori teći ka formiranju još jedne pravosudne institucije na nivou BiH u vidu višeg suda- rekao je Bosić.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi VSTS bio ustrojen na načina kako je dogovoreno u Briselu, odluke bi se donosile preglasavanjem, što je za SDS neprihvatljivo.

Podsjećamo Banjaluka.net već je pisao o tome da bi  poslanici prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske mogli uskoro ostvariti pravo na mjesečnu nadoknadu od jedne i po prosječne mjesečne plate, odnosno oko 1.200 KM.

Dobrivoje Vidić, jedan od poslanika prvog saziva NSRS, kaže da je nesporno da bi svi učesnici u stvaranju Republike Srpske i koji su podnijeli teret tog doba trebali da dobiju određenu novčanu kompenzaciju, ali i smatra da je, na određen način, ova priča došla u potpuno pogrešno vrijeme.

Lider NDP-a Dragan Čavić kaže da se ovim aktom želi napraviti razdor unutar SDS-a i indirektno pružiti podrška novoosnovanom Izvornom SDS-u, u koji su ušli brojni poslanici prvog saziva.

Vazane vijesti:

http://banjaluka.net/ekskluzivno-poslanici-ratnog-saziva-parlamenta-srpske-dobice-mjesecnu-naknadu-od-1-200-km/

(Banjaluka.net, Agencije)

RADONČIĆ: Moj i Novalićev slučaj se ne mogu porediti

Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, rekao je da se slučaj Fadila Novalića i njegovo hapšenje ne mogu porediti, da su skroz različiti. “Ja sam prošao jednu nevjerovatnu harangu, mene ne samo da su uhapsili ni krivog ni dužnog, to su uradili s dugim cijevima. Došlo je 50 specijalaca,

TRAMP: Danas prekidamo naše odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom

Predsjednik SAD-a, Donald Tramp, poručio je danas da SAD prekidaju odnos sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, poručujući da SZO nije dobro odgovorila na pandemiju virusa korona. Takođe je poručio da će SAD sankcionisati kineske zvaničnike odgovorne za potkopavanje autonomije Hong Konta. (ATV)

Novalić negirao sve optužbe

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine koji je u petak naveče predat u nadležnost Tužilaštva BiH, negirao je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret tokom ispitivanja, nezvanično javljaju federalni mediji. Podsjetimo, Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik kompanije “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić, u četvrtak su saslušani

Na “jutjub” kanalu 27 ratnih i poratnih dokumentaraca “Srna filma”

Kinoteka Republike Srpske otvorila je svoj “jutjub” kanal na kojem je moguće pogledati 27 dokumentarnih filmova, kako bi široj publici bila približena filmska produkcija Republike Srpske koja se u okviru “Srna filma” realizovala u ratnom i poratnom periodu, rekao je direktor Kinoteke Snježan Lalović. Lalović je za Srnu izjavio da se među filmovima nalazi prvi

Glavaš izabaran za v.d. predsjednika OO DNS-a u Istočnom Novom Sarajevu

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da ova stranka očekuje da na predstojećim lokalnim izborima ima svoje kandidata za pozicije načelnika i gradonačelnika u najmanje deset opština i gradova u Republici Srpskoj. Nešić je istakao da će DNS donijeti odluku kako će nastupiti na budućim lokalnim izborima, vodeći računa o interesima

Uhapšen policajac zbog kojeg gori čitava Amerika

U Minesoti je uhapšen jedan od četvorice policajaca koji su učestvovali u hapšenju Džordža Flojda koji je nedugo potom preminuo. Riječ je o policajcu Dereku Šovinu koji je, kako se vidi na snimku, u ponedjeljak prilikom hapšenja Flojdu priklještio vrat koljenom. Taj događaj snimio je jedan prolaznik, podsjeća Rojters. Uslijedili su višednevni protesti a u