Politika 14.09.2015.

Bosić: Nećemo podržati nacrt zakona o pravima izabranih predstavnika Srpske od 1991. do 1996.

ČITANJE: 3 minute

sds

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske poslanici ove partije neće podržati Nacrt zakona o pravima izabranih predstavnika Srpske od 1991. do 1996. godine i izrazio nadu da će predsjednik Republike kao predlagač povući ovaj akt iz parlamentarne procedure.

Poslije sjednice Predsjedništva stranke, Bosić je rekao  da SDS priznaje sve zasluge ljudima koji su učestvovali i stvaranju Repubike Srpske, ali da je, kako tvrdi, ovaj zakon motivisan političkim interesima lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji pokušava da produbi konflikt sa SDS-om.

On je kao prijedlog SDS-a naveo sveobuhvatan zakon koji će tretirati kategorije koje su imale posebne zasluge za stvaranje Republike Srpske, kako se niko ne bi dovodio u diskriminišući položaj.

– Smatramo da ovo treba riješiti kroz vrednovanje ordena i medalja koje su u tom periodu dobili pripadnici civilnih i vojnih struktura, kako bi se mogli rangirati najzaslužniji kroz nacionalne penzije koje i danas postoje, ali koje nisu adekvatno primijenjene- tvrdi Bosić.

Govoreći o situaciji u SDS-u, Bosić je izrazio očekivanje da će se na sutrašnjoj skupštini Gradskog odbora Banjaluka situacija razriješiti i da će predsjednik ovog tijela Ognjen Tadić povući ostavku na tu funkciju.

– Tadićeva ideja bila je da funkciju predsjednika Gradskog odbora, koju je obavljao uz funkciju potpredsjednika stranke, prepusti nekom drugom i na taj način proširi front, što mi podržavamo, međutim bilo je evidentno da na Gradskom odboru nije dobio podršku većine da napusti tu funkciju i mislim da je prihvatio tu činjenicu- kaže Bosić, dodavši da je cijela priča u vezi sa tim prenaduvana i “služi da se sakrije ono što se dešava u SNSD-u.

On smatra da će Tadić povući ostavku na funkciju predsjednika Gradskog odbora do trenutka dok se ne stvore drugačiji uslovi i dok većina ne bude smatrala da neko drugi bude na toj poziciji.

Komentarišući briselske pregovore u okviru strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, Bosić je rekao da na tom sastanku nije ništa dogovoreno, osim konstatacije da će razgovori biti nastavljeni i da su pregovarači iz Republike Srpske pokušali da stvore utisak da su uspjeli da izvuku nešto pozitivno.

– Naprotiv, mislimo da je već sad evidentno da će pregovori teći ka formiranju još jedne pravosudne institucije na nivou BiH u vidu višeg suda- rekao je Bosić.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi VSTS bio ustrojen na načina kako je dogovoreno u Briselu, odluke bi se donosile preglasavanjem, što je za SDS neprihvatljivo.

Podsjećamo Banjaluka.net već je pisao o tome da bi  poslanici prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske mogli uskoro ostvariti pravo na mjesečnu nadoknadu od jedne i po prosječne mjesečne plate, odnosno oko 1.200 KM.

Dobrivoje Vidić, jedan od poslanika prvog saziva NSRS, kaže da je nesporno da bi svi učesnici u stvaranju Republike Srpske i koji su podnijeli teret tog doba trebali da dobiju određenu novčanu kompenzaciju, ali i smatra da je, na određen način, ova priča došla u potpuno pogrešno vrijeme.

Lider NDP-a Dragan Čavić kaže da se ovim aktom želi napraviti razdor unutar SDS-a i indirektno pružiti podrška novoosnovanom Izvornom SDS-u, u koji su ušli brojni poslanici prvog saziva.

Vazane vijesti:

http://banjaluka.net/ekskluzivno-poslanici-ratnog-saziva-parlamenta-srpske-dobice-mjesecnu-naknadu-od-1-200-km/

(Banjaluka.net, Agencije)