Politika 31.08.2015.

Bosić: Nema konsenzusa o spajanju opštih i lokalnih izbora

ČITANJE: 2 minute
mladen-bosic

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da se vode razgovori o mogućem spajanju lokalnih i opštih izbora, ali da za sada o tom pitanju nema konsenzusa političkih stranaka u BiH.

Bosić smatra da bi spajanje izbora bilo dobro zbog izbjegavanja “stalnog izbornog ciklusa”, ali da to pitanje neke stranke u Federaciji BiH dovode u vezu sa promjenom Izbornog zakona u Mostaru i rješavanjem pitanja “Sejdić-Finci”, pa će iduće godine sigurno biti lokalnih izbora.

On je rekao da je potrebno mijenjati Izborni zakon BiH na način da se obezbijedi da izborni mandati pripadnu strankama, a ne pojedincima, dodajući da isti stav dijeli većina političkih partija, osim vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

“Ovakav nivo političke korupcije, gdje se dobijaju mandati u jednoj stranci, a kasnije prodaju drugoj, obesmišljava demokratiju i izborni proces. Postavlja se pitanje – zašto bi glasači izašli na izbore i glasali za nekog kandidata ako sumnjaju da će on sutra prodati svoj mandat?”, kaže Bosić.

Bosić je večeras prisustvovao radnom sastanku Opštinskog odbora SDS-a u Gradišci na kojem je ocijenjeno da je ova stranka sada jedinstvena u toj opštini, kao i u Kozarskoj Dubici.

On je istako da će član Slobodnog demokratskog srpskog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srpske Slavko Dunjić, koji je ranije isključen iz SDS-a i Izvorni SDS proći isto kao i drugi koji su napustili SDS.

“Svi koji su izašli iz SDS-a su brzo shvatili da građani nisu glasali za njih kao pojedince nego za politiku koju stranka predstavlja. Tu sudbinu će doživjeti i Dunjić jer svi koji su pokušali da na takav način naprave štetu SDS-u završili su političku karijeru”, naglasio je Bosić.

Bosić je naveo da SDS sada ulazi u fazu priprema za lokalne izbore, na kojima, kako je rekao, zbog dobrog rada načelnika opštine Zorana Latinovića ponovo očekuje podršku građana Gradiške.

Osim presjednika SDS-a Mladena Bosića, sastanku Opštinskog odbora ove stranke u Gradišci prisustvovali su potpredsjednik SDS-a Siniša Gatarić, generalni sekretar stranke Vlado Babić, član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica i načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović.

(Agencije)