Bosić: Nema konsenzusa o spajanju opštih i lokalnih izbora

mladen-bosic

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da se vode razgovori o mogućem spajanju lokalnih i opštih izbora, ali da za sada o tom pitanju nema konsenzusa političkih stranaka u BiH.

Bosić smatra da bi spajanje izbora bilo dobro zbog izbjegavanja “stalnog izbornog ciklusa”, ali da to pitanje neke stranke u Federaciji BiH dovode u vezu sa promjenom Izbornog zakona u Mostaru i rješavanjem pitanja “Sejdić-Finci”, pa će iduće godine sigurno biti lokalnih izbora.

On je rekao da je potrebno mijenjati Izborni zakon BiH na način da se obezbijedi da izborni mandati pripadnu strankama, a ne pojedincima, dodajući da isti stav dijeli većina političkih partija, osim vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

“Ovakav nivo političke korupcije, gdje se dobijaju mandati u jednoj stranci, a kasnije prodaju drugoj, obesmišljava demokratiju i izborni proces. Postavlja se pitanje – zašto bi glasači izašli na izbore i glasali za nekog kandidata ako sumnjaju da će on sutra prodati svoj mandat?”, kaže Bosić.

Bosić je večeras prisustvovao radnom sastanku Opštinskog odbora SDS-a u Gradišci na kojem je ocijenjeno da je ova stranka sada jedinstvena u toj opštini, kao i u Kozarskoj Dubici.

On je istako da će član Slobodnog demokratskog srpskog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srpske Slavko Dunjić, koji je ranije isključen iz SDS-a i Izvorni SDS proći isto kao i drugi koji su napustili SDS.

“Svi koji su izašli iz SDS-a su brzo shvatili da građani nisu glasali za njih kao pojedince nego za politiku koju stranka predstavlja. Tu sudbinu će doživjeti i Dunjić jer svi koji su pokušali da na takav način naprave štetu SDS-u završili su političku karijeru”, naglasio je Bosić.

Bosić je naveo da SDS sada ulazi u fazu priprema za lokalne izbore, na kojima, kako je rekao, zbog dobrog rada načelnika opštine Zorana Latinovića ponovo očekuje podršku građana Gradiške.

Osim presjednika SDS-a Mladena Bosića, sastanku Opštinskog odbora ove stranke u Gradišci prisustvovali su potpredsjednik SDS-a Siniša Gatarić, generalni sekretar stranke Vlado Babić, član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica i načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović.

(Agencije)

BILI U KONTAKTU SA ZARAŽENOM MEDICINARKOM Kod još sedam u Tuzli potvrđen korona virus

Još sedam osoba zaraženo je koronavirusom u Tuzli, a kako je potvrđeno za Klix, sve one su bile u bliskom kontaktu sa medicinskom sestrom iz Medicinskog instituta Bayer kod koje je pozitivan test na SARS-CoV-2 sinoć potvrđen.  U našoj zemlji trenutno je zaraženo 247 osoba. Epidemiološka obrada osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa

Sedam novih slučajeva zaraze virusom korona u Republici Srpskoj

U Republici Srpskoj registrovano je sedam novih slučajeva zaraze virusom korona, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić. Time je ukupan broj zaraženih u Republici Srpskoj povećan na 162. Šeranić je rekao da je testirano 74 uzoraka, od kojih je prisustvo virusa potvrđeno u sedam slučajeva. U pitanju su tri muškarca i

Na raspolaganju šest hotela za smještaj oboljelih iz banjalučke regije

Hoteli Grand, Јelena, Turist, Damjan i Fortuna iz Banjaluke te hotel Ćubić iz Laktaša, stavili su svoje smještajne kapacitete na raspolaganje Štabu za vanredne situacije grada Banjaluka. Ova odluka je donesena u skladu sa inicijativom za stavljanje kapaciteta hotela na teritoriji banjalučke regije za eventualni smještaj lica oboljelih od virusa korona, saopšteno je iz Privredne

Ambasador Kine u BiH: Počelo testiranje vakcine za virus korona

Ambasador Kine u BiH Đi Ping izjavio je da je njegova zemlja počela testiranje vakcine za virus korona i da je trenutno u prvoj fazi kliničkog ispitivanja. – Vakcina je ubrizgana u ljudsko tijelo i trenutno smo ušli u prvu fazu kliničkog ispitivanja. Odabrali smo i određene efikasne lijekove i rješenja tretmana, te ih preporučili

HRVATSKA: Još 49 osoba zaraženo koronom, četvrta žrtva od početka epidemije

“Imamo 49 novih slučajeva, preminula je još jedna osoba, to je četvrta žrtva od početka epidemije, rekao je ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš. “Želimo zahvaliti svima koji se ponašaju prikladno u samoizolaciji i svima onima koji se pridržavaju mjera”, kazao je Beroš. Stožer objavljuje nanovije informacije o koronavirusu UŽIVO Stožer objavljuje nanovije informacije o koronavirusu.

Vladana Perlić najbolja na konkursu za mlade pjesnike: Plaketa „Novica Tadić“ za djelo „Dolce vita“

U konkurenciji od 37 pjesničkih rukopisa, djelo pod naslovom „Dolce vita” Vladane Perlić iz Banjaluke izabrano je kao najbolje na književnom konkursu za mlade pjesnike „Novica Tadić” u Srbiji.  Ovaj treći po redu konkurs za mlade pjesnike raspisuje Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Nagrađeni rukopis se, prema

Od sutra ljetno računanje vremena

Ljetno računanje vremena počeće sutra ujutro u 2.00 časa, kada časovnik treba pomjeriti za jedan čas naprijed, na 3.00 časa. Evropski parlament izglasao je ranije odluku da EU prestane sa promjenom vremena od 2021. godine. Јoš nije poznato koje će zemlje zadržati ljetno računanje vremena, kada sunčevo svjetlo stiže kasnije ujutru. Naučnici i statističari proučavaju