Politika 20.10.2015.

Bosić: Nema prenosa nadležnosti

ČITANJE: 3 minute
bosic
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić izjavio je da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH ne rade na prenosu nadležnosti, te da oni nisu delegati Narodne skupštine i Vlade Srpske, već imaju mandat građana, koji su glasali za njihov politički koncept koji sada provode na nivou BiH.

Obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske u Banjaluci, na kojoj se razmatra ustavni položaj Srpske i zaštita njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH, Bosić je konstatovao da se “s ovom raspravom zakasnilo 18 godina”.

– Treba li da vas podsjetim kako je sve počelo sa prenosom nadležnosti iz oblasti saobraćaja i zajedničkim tablicama, pasošima, zatim odluka za Brčko distrikt koji se izuzima iz nadležnosti Srpske i dalje redom- rekao je Bosić, koji je predsjednik SDS-a.

On je napomenuo da su tada članovi SDS-a podnosili sankcije, jer nisu pristajali na promjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Bosić je konstatovao da je današnja rasprava “želja za političkim obračunom” sa onima koji ne pripadaju skupštinskoj većini. “Narodna skupština ne pripada skupštinskoj većini, ona pripada i opoziciji”, naglasio je Bosić.

On je dodao da nije prvi put da je vlast na nivou BiH sastavljena od različitih stranaka u odnosu na one koje čine vlast u Srpskoj, ali da je uvijek postojao minimum onoga što se smatra zajedničkim nacionalnim interesom, koje se ostavrivao kroz mehanizam entitetskog glasanja.

– Problem je što imamo različite političke koncepte i političke prioritete. Vaš se svodi na ganjanje unutrašnjeg i spoljnog političkog neprijatelja, a naš politički prioritet je da se dogovorimo. Krajnje je vrijeme da se napravi unutrašnja i spoljna stabilnost u BiH da bi mogli da pričamo o stvarnim problemima građana- rekao je Bosić.

On je istakao da iz tih različitih koncepta i proizlaze nesuglasice.

Bosić je napomenuo da SDS nije glasao za kredit kojim bi 14,8 miliona evra pripalo Srpskoj, a 22,2 miliona evra FBiH, jer u sporazumu nije pisala namjera kredita, odnosno za šta će biti utrošena ta sredstva.

On je naglasio da su protiv kredita koji nisu namijenjeni za razvoj Republike Srpske i otvaranje novih radnih mjesta.

Komentarišući optužbe da su pristali na potpisivanje sporazuma sa Islamskom zajednicom, Bosić je rekao da su, prije toga, potpisani sporazumi BiH sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Katoličkom crkvom, te da ne vidi zašto bi neko bio protiv toga da se sporazum potpiše i sa Islamskom zajednicom.

– To što piše u sporazumu je plod dogovora koji su napravili predstavnici koji su imenovani od SNSD-a u pregovarački tim i nije prvi put da se stvari koje prođu u Savjetu ministara BiH u kasnijoj proceduri kroz Predsjedništvo, kroz raspravu u Predstavničkom domu i Domu naroda odbijaju- rekao je Bosić.

On je naglasio da u BiH treba praviti državu u kojoj će svi biti jednaki i ravnopravni.

Bosić je ocijenio da je posebna sjednica parlamenta Srpske “plod politike konflikta”, te da je jasno da namjera sjednice nije da institucije Srpske i predstavnici iz Srpske na nivou BiH treba da sarađuju.

– Treba uspostaviti saradnju institucija- zaključio je Bosić.

(Agencije)