Politika 12.11.2015.

Bosić tvrdi da ima nove dokaze o Dodikovim kriminalnim radnjama

ČITANJE: 3 minute
mladen-bosic
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić tvrdi da će u srijedu, 18. novembra, iznijeti podatke o „vrlo teškom slučaju prevare, kriminala i korupcije te primanja dara”, a koji je mnogo veći od slučaja “kilograma zlata“, za koji je ranije optuživao predsjednika RS Milorad Dodika da ga je primio od jednog ruskog biznismena.

Naveo je da za taj novi slučaj postoje svi dokazi, ali je gostujući večeras u emisiji BN televizije odbio da saopšti detalje, navodeći da će ih iznijeti u srijedu, kada će biti održano glavno ročište u sporu koju je predsjednik RS Milorad Dodik pokrenuo protiv njega zbog navodne klevete, jer je rekao da je Dodik ukrao milione maraka.

Bosić je istakao da „tek sada zna da su ukradeni milioni i da je za to odgovoran Dodik, jer je “zloupotrebnom položaja i moći omogućio protivpravno bogaćenje sebi i trećim osobama, a na štetu RS“.

Dao je rok do kraja godine da se sagleda ko koči borbu protiv kriminala i korupcije kada su u pitanju pravosudne institucije BiH, ne isključivši ni opciju da SDS napusti vlast na nivou BiH, ako se ništa značajnije ne desi na tom planu.

Kao moguću tačku od koje to zavisi naveo je tužilaštvo, koje treba da pokrene procese organizovanog međuentitetskog i međudržavnog kriminala.

– Ako to ne urade, onda je jasno gdje je problem i treba vidjeti kako otključati ta vrata. Rok je do Nove godine, a ako se dotad ništa ne desi moramo izaći pred javnost s istinom, šta se dešava i da kažemo da nismo uspjeli i zašto nismo uspjeli da uradimo ono što smo obećali i razmisliti o mogućem daljem našem angažmanu – rekao je predsjednik SDS-a izrazivši da će tražiti odgovornost onih zbog kojih se ne može pokrenuti borba protiv kriminala i korupcije.

Kazao je da u ovom trenutku SDS nema nikakve formalne zahtjeve za promjenu dosadašnje skupštinske većine na nivou BiH. Ističući da ima tendencija da se uđe u promjene u Savjetu ministara, da SBB zamijeni DF ili na neki drugi način bude zastupljen u sastavu te institucije, Bosić je ponovio da SDS ima potpisan sporazum sa SDA i DF-om i niko ga još nije osporio, dok je DF na određeni način otvorio prostor za ova dešavanja napuštajući Federalnu vladu.

Moguće je, kaže, da i SBB uđe preko nekog drugog mjesta, a ne DF-ovog sadašnjeg resora u Savjet ministara i da se u vlasti nađu obje stranke.

Bosić je jedino kategorično odbio mogućnost da zajedno u vlasti budu SDS i SNSD, jer se radi o dva različita koncepta.

Dok Milorad Dodik predvodi SNSD i vodi ovakvu politiku, nema svoju riječ i politički kredibilitet za dogovor o saradnji, za to nema ni prostora – zaključio je lider SDS-a.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik