Vijesti 19.05.2016.

“Boska” tužila Republiku Srpsku zbog sopstvenog duga

ČITANJE: 1 minuta

Tvrde da je sudija griješio u parničnom postupku – a njegovom odlukom svojevremeno su bili obavezni da “Krajina osiguranju” plate više od milion maraka potraživanja. Republiku Srpsku su tužili jer smatraju da je odgovorna za rad pravosuđa.

“Ovakve vrste suđenja su u povoju a to je odgovornost države za rad pravosuđa odnosno sudija pojedinačno, za greške koje je on napravio tokom postupka a nekome je pričinio štetu”, rekao je Ranko Dukić, advokat RK “Boska”.

„Krajina osiguranje“ svojevremeno je tužiilo „Bosku“ za naplatu potraživanja, a pošto robna kuća nije odgovorila na tužbu, sud je usvojio tužbeni zahtjev i obavezao „Bosku“ da plati oko 1,3 miliona maraka. Na kraju su od robne kuće, sa kamatama, dobili 2,7 miliona. Tvrde, po zakonu. Zato Boskinu kontratužbu nazivaju neosnovanom.

“‘Krajina osiguranje’ je svoje potraživanje od ‘Boske’ naplatila u pravosnažnom sudskom postupku i svi neki naknadni pokušaji da se iznosi koji su pravosnažno već dosuđeni – promijene je nešto što je u principu nedopustivo i za nas je ovaj postupak od početka bio bespotreban”, izjavio je  Aleksandar Sajić, advokat “Krajina osiguranja”.

Da je tužba neosnovana smatraju i u Pravobranilaštvu. Pravni predstavnik države nije htio pred kameru ali je u završnoj riječi podvukao da se, po njihovom mišljenu, ne može pričati o odgovornosti države koja nije imala nikakve veze sa prethodnim sporom između “Krajine” i “Boske”. Od suda traže da se tužba odbije u potpunosti.

Glavna rasprava u, po mnogima, apsurdnom procesu je završena. Presuda će biti donesena u zakonskom roku od trideset dana, a njeno objavljivanje očekuje se krajem juna.

(Atv)