Politika 17.08.2016.

Bošnjaci iz Banjaluke traže da Incko zaustavi referendum

ČITANJE: 2 minute

Samo Aleksandar Vučić i Valentin Incko mogu spriječiti referendum u Srpskoj- najglasnija je poruka sa sastanka izabranih i imenovanih bošnjačkih predstavnika iz Republike Srpske, a stigla je od Sadika Ahmetovića. Zagovornik referenduma o otcjepljenju Srebrenice ni u Banjaluci nije propustio priliku da zaprijeti.

“Zar mislite da neće biti odgovora za rušenje države? Za državu nema cijene. To moraju svi znati”, rekao je Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA i poslanik Predstavničkom domu PS BiH.

Referendum u koji ide Republika Srpska, najgrublji je pokušaj rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma- poručio je i bivši poslanik i potpredsjednik Srpske. Adil Osmanović tvrdi da zaoštravanje međunacionalnih odnosa nije dobro i da međunarodna zajednica mora zauzeti jasniji stav.

“Mi očekujemo da zaista prije svega OHR kaže da li je on u mandatu kako je predviđeno Dejtonom. Ako nije onda treba kazati da su ovdje na sceni pokušaji krešnja Dejtona i da OHR nema taj kapacitet da reaguje”, rekao je Osmanović.

Nakon što je ispratio goste iz Sarajeva, domaćin sastanka, potpredsjenik Srpske, stavove Bošnjaka ponovio je iz Palate Republike. Osim što je u pomoć pozvao sudove, Tužilaštvo i Sipu, ali ne i Bošnjake koji su u Ustavnom sudu, Vladi i drugim institucijama Srpske. Objašnjenje organizatora- ovo je politički sasatanak predstavnika koalicije “Domovine” sa SDA na čelu. Salkić je i za Centralnu izobrnu komisiju imao poruku.

“Očekujemo da CIK ne dozvoli korišćenje biračkih spiskova u svrhu održavanja referenduma jer bi i članovi CIK-a bili sudionici ovog antidejtonskog djelovanja”, rekao je  Ramiz Salkić.

Bošnjaci, koji uporno čekaju reakciju stranaca, najavljuju i apelaciju Ustavnom sudu BiH o ocjeni ustavnosti svega što je u Srpskoj urađeno oko referenduma. Iako su sve to poručili iz zgrade Predsjednika Republike, Milorad Dodik , koji je u prvi mah najavio izlazak pred novinare, predomislio se u posljednji čas. Očigledno se čvrsto drži ranijeg stava- da će Srpska 25. septembra ići na referendum.

(ATV)

Oznake: Milorad Dodik