Vijesti 18.05.2016.

Bošnjačka djeca u RS-u bojkotovaće nastavu zbog nepriznavanja prava na jezik

ČITANJE: 2 minute

 

Bojkot nastave uslijediće u Janji, u Zvorniku, okolini Prijedora i brojnim drugim mjestima zbog kontinuiranog negiranja i osporavanja vlasti u RS-u da priznaju pravo bošnjačkim učenicima na bosanski jezik.

Iako je taj problem prisutan već duže vrijeme ništa konkretno nije urađeno da bi se zaustavila diskriminacija bošnjačke djece u RS-u. Nedavno je Pedagoški zavod RS-a donio instrukciju da se učenicima 9. razreda prilikom vrednovanja na eksternoj maturi, a koji ne govore srpskim jezikom, u posebnu kolonu upiše naziv “bošnjački jezik”.

-Diskriminacija bošnjačke djece u RS-u traje već nekoliko godina, tako što je onemogućeno obrazovanje na bosanskom jeziku. Ja imam informacije da je u Janji veoma ozbiljna situacija, a roditelji djece su saglasni da uopšte neće prihvatiti dokumente na kojima ne bude pisalo ‘bosanski jezik’. Isti problemi postoje u Prijedoru, Bratuncu, Doboju i brojnim drugim mjestima – ističe Salkić.

Salkić navodi kako je zabrinut ignorantskim stavom OSCE-a, OHR-a i drugih međunarodnih isntitucija, jer samo one mogu “natjerati” nadležne u RS-u na poštivanje zakona.

-Međunarodne organizacije imaju obavezu da štite djecu od diskriminacije. Nas više ne iznenađuje ovo što rade vladajuće strukture u RS-u, jer diskriminacijom žele natjerati Bošnjake da se isele, ali nas iznenađuje ignorantski stav OSCE-a i OHR-a. Mi činimo koliko možemo, ali nemamo sagovornika u Vladi RS-a. Ovu situaciju može riješiti samo međunarodna zajednica, tako što će primorati predsjednika entiteta da zaustavi diskriminaciju – ističe Salkić.

Situacija je još složenija s obzirom da se približava kraj školske godine, pa je upitno da li će učenici dobiti valjane diplome. Veliki broj bošnjačke djece koji završavaju osnovnu školu u RS-u srednje škole će upisivati u FBiH, ali je upitno na koji način to tretirati, jer će učenici u svom svjedočanstvu imati naziv predmeta (bošnjački jezik), koji ne postoji u FBiH.

-Naše nacionalno pravo je pravo na bosanski jezik, jer smo se na popisu tako izjasnili, a što je i istorijska činjenica. Vidjećemo kako će reagovati Ministarstvo prosvjete RS-a ali je evidentno da će u četvrtak uslijediti bojkot nastave bošnjačke djece u školi u Janji, a poslije toga i u drugim mjestima – zaključio je Salkić.

(Klix)