Politika 27.10.2021.

Bošnjačke stranke pripremile zajednički prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH

ČITANJE: 2 minute

Probosanske stranke u Bosni i Hercegovini se dogovaraju o zajedničkom prijedlogu za izmjene Izbornog zakona u BiH. Sastavljen je konačni prijedlog i proslijeđen liderima svih parlamentarnih stranaka.

U pratećoj izjavi stoji da najave Matthewa Palmera, specijalnog izaslanika SAD za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini da se treba fokusirati na izborni model za izbor tri člana Predsjedništva BiH, jer je teško postići dogovor za izmjene nadležnosti domova naroda, “nagovještava namjeru da se u sudbonosno važnim pregovorima o izmjenama Ustava BiH i Izbornog zakona BiH izađe u susret samo jednoj strani u BiH – HDZ-u”, prenosi Klix.

“Jednostranim i neizbalansiranim pristupom se neće riješiti dva glavna problema koja su izazvala višegodišnji zastoj i krizu u BiH – blokada rada državnih institucija koju SNSD provodi zloupotrebom Doma naroda na državnom nivou, i blokada imenovanja i popune Vlade FBiH i Ustavnog suda FBiH, koju HDZ provodi zloupotrebom doma naroda na federalnom nivou. Također, dovest će se u pitanje i provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava”, navode.

S obzirom na to da je riječ o odlukama presudnim za budućnost zemlje, navode da sve probosanske stranke koje imaju zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH moraju zauzeti čvrst, zajednički stav o izbornim reformama i izmjenama Ustava BiH.

“To je stav koji su naše stranke pojedinačno i ranije javno saopćile, a u kojem se insistira na izbalansiranom rješenju koje uključuje smanjenje nadležnosti domova naroda isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa”, rečeno je.

Ističe se da zajednički nastup mora biti iznad svih partikularnih stranačkih interesa i rivalstava i da bi takav nastup bio jasna poruka da se neće pristati na dalje etničke podjele i blokade institucija.

“Uzimajući u obzir da je za izmjene Ustava BiH potrebna dvotrećinska podrška, te političku snagu i brojnost koju probosanske stranke imaju u Parlamentarnoj skupštini BiH, zajedno možemo zaustaviti jednostrana rješenja i izboriti se za ispravno”, navode.

(SB)