Politika 14.12.2020.

Bošnjački političari žele stranu intervenciju, ali samo protiv Srba

ČITANJE: 3 minute

Iako svakodnevno pozivaju strane diplomate, Evropsku uniju, SAD i druge predstavnike međunarodne zajednice da interevenišu u BiH i kazne pojedince zbog, kako tvrde, blokade rada institucija i države, bošnjački političari svakodnevno dokazuju da se njihov poziv odnosi samo onda kada misle da treba kazniti Srbe.

Ukratko, intervencija iz vana može, ali samo kada treba udariti “packe” Srbima, ali ne i kada treba pozvati na odgovornost bošnjačke političare.

Na ovo upućuju i najnovije reakcije bošnjačkih političara na izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je ovih dana ponovio stav da se Hrvati u BiH nalaze u neravnopravnom položaju i da nikakva građanska BiH trenutno nije moguća.

On je poručio da je svima jasno da u BiH postoje problemi o kojima se ne smije ćutati, a među njima je i taj da su Hrvati koji tamo žive nezadovoljni svojim statusom te da se takvi problemi moraju riješiti jasnim dogovorom, a ne kozmetičkim zahvatima.

– Dejton je takav kakav je i ne vidim uopšte načina da ga se promijeni bez nasilja. Ne mislim na rat. Mislim naprosto na mentalno i svako drugo nasilje koje u BiH, to svako zna, nikada nije prolazilo. I uvijek je izazivalo još veće nasilje. Ne može se bosanskohercegovački okvir promijeniti bez volje konstitutivnih naroda. To su Srbi, koji imaju Republiku Srpsku, koja je donesena, to ne možete poništiti. Mogu ja o tome misliti što god hoću, prošlo je 25 godina. Imate Srbe, čiji predstavnici govore svašta, ali imaju nekakva prava. Imate Hrvate – da, Hrvati postoje, kao i Bošnjaci, postoje, ne možemo se praviti da ne postoje – koji su nezadovoljni u toj državi. Je li to neka tajna? Jesam li ja nacionalist ili šovinist ako to kažem? – istakao je Milanović.

Dodao je da se niko ne treba zanositi da se bilo kakve strateške odluke o mogu donositi bez saglasnosti triju konstitutivnih naroda.

Milanovićeva izjava je, međutim, odmah izazvala lavinu kritika i uvreda na njegov račun od strane bošnjačkih političara i dijela javnosti u Federaciji BiH.

Hrvatskog predsjednika su optužili za šovinizam i netpreljivost prema BiH jer se, pobogu, usudio da komentariše stanje u ovoj državi.

Sociolog i politički analitičar Vedran Francuz ističe da ovo nije ništa novo jer je očito da bošnjački političari priželjkuju intervenciju, ali samo onu koja ide u prilog njihovoj politici.

– Očigledno, po ko zna koji put imamo na političkoj pozornici licemjerstvo od strane određenih politčkih predstavnika iz Federacije, prije svega bošnjačkih predstavnika. Kada su u pitanju interesi koji su usmjereni protiv opstanka Srpske i konstitivnosti Srba i Hrvata vidimo jasne “dimne” signale prema međunarodnoj zajednici za intervencijom, dok s druge strane kada je u pitanju ugrožavanje opstanka te iste elite na pozornici gdje međunarodna zajednica može biti metla, vidimo otpor, ukoliko je njihova stolica isto pred tom metlom – ističe Francuz za Srpskainfo.

On dodaje da politički predstavnici jednom zauvijek moraju biti svjesni da promjena Dejtona nije moguća bez dogovora svih naroda u BiH.

Sva priča na tu temu, kako navodi Francuz, očigledno ima pozadinu, a jedna od njih jeste dodvoravanje biračkom tijelu jer potrošena politika nema snage ponuditi ništa novo u odnosu na nove politike i nova lica koja dolaze širom BiH.

(Srpskainfo)